KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, oktober 18, 2009

Småholmarna

Ett meteoritnedslag skapade innahavet Lumparn mitt på Åland. Vid Lumparns norra kust, vid inloppet till Slottsundet ligger Småholmarna. För ett par mansåldrar sedan var de här holmarna vattenomflutna året om men i dag kan man nå dem torrskodd vid lågt vattenstånd.

I slutet av 1920-talet fanns det så mycket folk i den avlägsna skärgårdskommunen Brändö att några började se sig om efter nya fiskevatten. Syskonparet Nordberg från Brändö började fiska strömming i norra Lumparn och sålde fångsten bland annat till Kastelholms kungsgård. På kungsgården fanns då ännu en ganska stor arbetsstyrka, dejor, pigor, drängar, mejeriarbeterskor och allt vad de nu kallades.

Nordbergs fick lov att uppföra en koja på Småholmarna. I början av 2000-talet var kojan förfallen. Taket hade störtat in och väggarna var ruttna.

Kastelholmsnejdens byalag renoverade kojan och i dag är den beboelig med två britsar och vedkamin. Kojan står olåst och är öppen för allmänheten att använda.

Men mörka moln hotar i fjärran: Ålands Golfklubb är ute efter området för att bygga golfbana.


Småholmskojans geografiska läge. Det är Stornäset, näset på vars södra spets kojan ligger Golfklubben är ute efter. (Det röda strecket är örnen Junnus färdväg över Åland.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har ni haft några övernattningar i stugan???

Ole sa...

Jo, det har vi.

Johan Österdahl sa...

Surfade lite oförberett in här på sidan, intressant läsning.
Här kunde kanske en efterlysning läggas in.

Jag söker bilder och historier från skärgårdsbåten M/k Brändös tid i Åländska farvatten.
M/k Brändö byggdes 1950 i Vasa och levererades till Åland som isgående förbindelsebåt på Osnäs-Brändö-Hummelvik linjen, med alla dåvarande småholmar och mjölkbryggor.
Erik Nordberg, troligen bosatt på Fiskö, var skeppare under största delen av trafiktiden. Båten användes väl av landskapet en bit in på 70-talet vad jag förstått, och togs senare över av sjömansskolan som påbörjade en omfattande ombyggnad.
Brändö har numera återvänt till Österbottens farvatten, därifrån hon en gång i blrjan av -50 talet påbörjade sin jungfrutur.
-Någon som har bilder eller historier från då motorkryssaren Brändö gick i daglig förbindelsetrafik ?