KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 23, 2011

Rosvo Roope - balladernas moder.

Här nedanför hittar du två inlägg om Rosvo-Roope. Jag skrev dom för flera år sedan och det har nu kommit nya intressanta kommentarer och synpunkter så jag dammar av och publicerar på nytt.
"Hornminor i orkesterdiket, känner ni inte till Rosvo-Roope, alla balladers moder? Sången som är lika djupt förankrad i den finska folksjälen som nationalsången, bastun och bonden Paavo. Ibland är ålänningar tamejfan lika förfärande ignoranta om vårt fosterlands kultur som amerikaner eller hottentotter."

Ovanstående sa inte Haddock. Han bara tänkte det. Att han tänkte argt berodde på att de flesta av gänget på tio-tolv ålänningar Haddock drack kaffe med sade sig inte alls känna till sången om Roope, sjörövaren.

Sången handlar om Roope som nesligt blir bedragen av flickan han älskar och därför drar ut på Östersjön och blir pirat. Han sätter skräck i befolkningen från Petersburg till Tallinn, från Åland till Gamlakarleby. Flickor, vilka han utnyttjar hänsynslöst, har han i varje hamn. Till slut får Roope dock sitt straff: Han snärjs i en änkas garn, gifter sig, blir toffelhjälte och färjförare på en oansenlig linfärja i en åmynning någonstans i Finland. Detta är enligt sångens sista vers att betrakta som långsam hängning.

Rosvo-Roope blev långfilm 1949 med Tauno Palo i huvudrollen. I teaterlokaler runt om i Finland är musikalen Rosvo-Roope en ständigt återkommande pjäs.

Rosvo-Roope med Tauno Palo: http://www.youtube.com/watch?v=NQploHo1GAc

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sundbybon Krister håller helt med om dina åsikter i detta fall ,tyvärr även i ålänningens sätt att tänka men man måste väl utanför vasskanten för att se horisonten god fortsättning bevara stornäset!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Har precis sett andra halvan av filmen på f-kanalen i Sverige, (Nackasändaren), y t t e r s t sparsamt textat på svenska (av ngn "rikssvensk"? För "potatistäppa" och " grabbar" användes inte ens 1959 i Östra Nyland - el kanske på Åland??)
Men - Roppe fastnade väl inte alls i ngn änkas garn, det var ju hans stora kärlek fr ungdomen som han tydligen aldrig fick då.
Sången/balladen kände jag inte till, men har den nu på cd med Tauno Palo!

Anonym sa...

Hm, har nu lyssnat på Tauno Palo - det verkar ju faktiskt som filmen luras litet, allt för ett lyckligt slut, Roope träffade verkligen en änka . . .

BP sa...

Här kommer en annan klassiker!

http://www.youtube.com/watch?v=dOAUbozgri4&feature=related

BP sa...

Och här är en annan trevlig bit!

http://www.youtube.com/watch?v=InJmN7G62KM&feature=related

Anonym sa...

Ja Du BP, inget öga torrt efter man lyssnat på dom här bitarna kan du försöka att spela dom på bryggan på Misida när Howard kommer han kommer att avguda dom här bitarna.

Eriksson

Anonym sa...

Ha,ha idag på matsedeln i sjömansskolan serverade dom ROSVO-PATA = sjörövargryta, Vilken tillfällighet eller???
Hur kom det här sig jo, jag frågade sambon om hon kände till Rosvo-Roope som jag satt och läste på bloggen och fick till svar att dom hade justRosvo-pata till lunch, hon jobbar i köket där.

Eriksson