KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, december 08, 2009

Ningpo, en djonk som blev gammal

"Hur i jessunamn kunde kineserna bygga djonkar som höll i 185 år", funderade Haddock när han läste om djonken Ningpo. Djonken är välkänd bland fartygshistoriskt intresserade. Hur kunde hon bli så gammal?

De bästa åländska träfartygen höll i gynnsamma fall i 50 år. Dagens lastdragande stålfartyg blir bara 20-30 år gamla. Passagerarfartygen i Östersjöns fartygsvänliga brackvatten håller något längre. Men en Kina-djonk som blev 185 år gammal? Det är synnerligen intressant. Följande är känt:

Ningpo i Kalifornien

Ningpo sedd förifrån

Ningpo's vackra häck


Hon byggdes 1753 (mest sannolikt, fast några källor säger 1806) och fick namnet Kin Tai Foong. Hon användes för smuggling av silke och opium, slavhandel och sjöröveri. I en brand 1814 skadades hon men reparerades.

År 1834 konfiskerade britten Lord William Napier henne för att sätta stopp för smuggeltrafiken och transporterna av slavflickor till Kanton. (Lord William Napier är sannolikt på något sätt släkt med Sir Charles Napier som sprängde Bomarsund men jag har inte lyckats lista ut hur.)

Från 1841 och sju år framåt användes djonken som flytande fängelse. 158 fångar ska ha halshuggits på hennes däck. 1861 togs hon av rebeller och blev vrak efter en tyfon. Hon restaurerades och fick namnet Ningpo (stilla vågor) efter staden med samma namn.

I början på 1880-talet seglade hon runt i Hong Kongs hamn och lurade turister att hon var ett kryssningsfartyg. Väl ombord plundrades turisterna på allt vad de ägde.

1911 såldes hon till USA. Hon korsade Stilla havet på 55 dygn, vilket är mycket bra. Efter många äventyrligheter brann hon ner till vattenlinjen under en filminspelning i Catalina Harbor, Californien. Det var 1938.

Fakta:
Byggd: 1753 eller 1806. Förstörd i eldsvåda 1938.
L: 41,4 m. B: 9,3 m. Ca 300 ton
Däck: Teak. Skrov: Ironwood

Det är nog virket, teak och ironwood, som gjorde kinesiska djonker överlägset hållbara,

Inga kommentarer: