KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, januari 08, 2010

För 114 år sedan var folk bättre på att ro...

I juni 1896 hade norrmännen Frank Samuelsen och George Harbo fått nog av Amerika. Gubbarna ville hem till Norge. Pengar till ångbåtsbiljetter hade dom inte så i New York köpte dom en eka i hyfsat skick och började ro. Bara 55 dygn och 13 timmar senare landade dom i Le Havre, Frankrike.

I denna blogg har tidigare skrivits något om oceanrodd. Äventyrare i hundratal har rott över Atlanten och andra oceaner. För det mesta gör dom det lätt för sig. Den som far från Kanarieöarna med roddbåt hamnar förr eller senare någonstans i Sydamerika eller Västindien även om han inte skulle ta ett enda årtag. Det sköter nordostpassaden och havsströmmarna om. Det går förstås litet fortare om man hjälper till att ro också.

Att däremot korsa Atlanten "fel väg" på bara 55 dagar i en liten träöka, det är en bedrift som duger! Det var mer krut i karlarna förr, särskilt norrbaggarna.

Tidigare inlägg om rodd: 1 2 3


Frank Samuelsen och Jens Harbo, de första Atlantroddarna.

Inga kommentarer: