KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, januari 17, 2010

Minnen från steamship Yrsa
Om man klickar den här bilden stor ser man på Yrsas midskepps båtdäck fyrkantiga "fönster" på bägge sidor i förskottet. De fönstren är inte bara fönster. De användes som gluggar att krypa genom när däcksmanskapet skulle till sina bostäder förut. På däck lastade vi virke upp till underkant på nämnda fönster. Trafik till och från bostäderna skedde genom fönstren och på tillfälliga plankbroar med mantåg som timmerman byggde över däckslasten.

Yrsa var ett av de få fartyg i den åländska flottan, kanske det enda, (förutom strömmingstrålarna) där det fanns besättningshytter under backen. Hela däcksbesättningen på åtta man bodde förut. Maskinfolket bodde akterut under poopen. De hade rymligare bostäder än oss däcksare eftersom utrymmet under backen också upptogs av vajer- och trossförråd och timmermanssjapp

I hårt väder var det ett äventyr att balansera ärtsoppan och plättarna från byssan midskepps till mässen under backen.

Det var tyst under backen. Som att segla på segelfartyg. Bara bruset från bogsvallet hördes. Inte ett ljud från ångmaskinen nådde förut.

Förövrigt har den som aldrig hört pulsen av en ångmaskin missat något väsentligt. Dessa trygga, viskande hjärtslag djupt nere i skeppets buk skänkte den vildaste sjömanshjärna ro.

Yrsa var byggd 1911. Hon var alltså en värdig 48-årig lady som fyllde 49, när jag seglade på henne. Så länge håller inte båtarna i dag. Jag var med till slutet. I Antwerpen lämnade vi henne för upphuggning vintern 1960.

Alla inlägg om Yrsa >>

1 kommentar:

Bengt Björkholm sa...

master - fyg på ms Adina - Waldemar Höglund - bodde vi under backen - 5 man - året var 1960 - min första båt i 8 månader.

brgds Bengt Björkholm från Åbo