KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, januari 27, 2010

Narva - en skimrande ädelsten

Det ligger gnistrande pärlor där man minst anar det. En sådan är Narva.

Expedition bistånd bestående av Sune, Peter, Raja och Ole i två åländska skåpbilar kom till Narva efter mörkrets inbrott i lördags 23/1. Det var 30 grader kallt.

Instruktionerna vi fått var: Kör in mot centrum tills ni kommer till en rondell. Vid rondellen står ett 12-vånings hus. Sväng in på parkeringen vid det huset.

Mycket riktigt. Vi hittade rondellen och huset. Vi parkerade och ur skuggorna uppenbarade sig Sergej Vikentjev som lotsade oss vidare till MTÜ, Laste Päevakeskus. Där skulle vi lossa resten av lasten, många balar kläder från Emmaus Åland samt ett stort antal bananlådor med kläder, skor och annat från enskilda donatorer. Det var inte utan att det knep i fingrar och nästippar när vi lossade lasten i den stränga kylan.

Laste Päevakeskus (barndaghem) är en plats för handikappade barn. Här tar Sergej och hans personal hand om barn som annars inte skulle få någon gemenskap och stimulans i livet.

Sergej Vikentjev framför sitt center för handikappade barn. Sergej är en mycket känd person i Estland. Han har tilldelats ett pris för sina självuppoffrande insatser för handikappade barn.

Dessa sköna damer jobbar med Sergej på daghemmet

Sergej och Raja med en handikappad pojke


Vänskapens bro förenar Estland och Ryssland. Staden Narva i Estland till vänster. Ivangorod i Ryssland till höger. Den här bilden knäppte jag från tornet i Alexanderskyrkan.

Vi övernattade i daghemmet. På söndagen blev det tid till sightseeing. Vi åkte hiss högst upp i Alexander-kyrkans torn. Där stod en kille och ringde till gudstjänst i de mäktiga klockorna. Han log milt och bad oss att inte låta honom störa. Han skulle strax vara klar!

Alla vi träffade pratade bara ryska. Färdkamraten Raja, vars modersmål är ryska, var oumbärlig som tolk. Narva har 66 000 invånare varav 94 procent är rysktalande. I vanliga fall kan undertecknad kommunicera skapligt på finska med esterna men här gick det inte.

Gränsen till Ryssland går mitt i Narvafloden. Staden på den ryska sidan heter Ivangorod och har ca 10 000 invånare.

Den gnistrande sköna staden Narva med sina spår av svenskt herravälde gjorde ett starkt intryck på oss. Hit längtar man tillbaka.

Mellan Narva och Tallinn är det 230 km och på söndagskvällen körde vi till Tallinn för en sista övernattning i Majas hus innan vi for till Helsingfors på måndagsmorgonen.

1 kommentar:

Pettas sa...

Tack Ole, för dina intressanta reseinlägg från Estland.