KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, januari 30, 2010

Pastor Vähis vedpanna

Estland drivs med ved. Även i städerna värms många bostäder med skogens energi som ju Estland har gott om eftersom hälften av landets yta är täckt med skog.

Pastor Vähis hus är jättestort. Antagligen 400 m2, eller mer. Huset är byggt av stock och har ingen extra isolering. Det finns centralvärme i hela huset. Det fantastiska är att hela huset värms med den vedpanna som pastor Vähi visar på bilden.

Pannan är av litauisk tillverkning. Eldstaden är i delen nedanför luckan. Delen ovanför luckan är vattenmagasin. Man laddar pannan genom att fylla på ved upp till nedre kant på luckan. Sedan tänder man ovanpå veden. Lufttillförsel ovanifrån gör att elden äter sig neråt i veden. En påfyllning räcker åtta timmar mitt i smällkalla vintern. När det är bara litet eld kvar nere i botten stuvar man igen pannan full med ved. Elden i bottnen kvävs och man tänder på nytt ovanpå veden.

De baltiska folken kan vedeldning!

Inga kommentarer: