KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, februari 08, 2010

Båten som aldrig blev av...


Viking ADCC skulle ha sett ut så här...


Optimismen var stor och lovorden haglade över Viking Line och varvet i Spanien som skulle bygga en alldeles ny Ålandsfärja. Ålänningarna var glada och litet stolta.

Så här lät det i ett pressmeddelande från Viking Line 19 juni 2007:
Viking ADCC (All seasons Day Cruising and Commuting) som byggs för trafiken mellan Kapellskär och Mariehamn blir Viking Lines första nybygge för denna rutt över Ålands hav. Det ytterst miljövänliga fartyget levereras 2009 och kontraktssumman är ca 60 miljoner euro. Viking ADCC kan ta 1 500 passagerare och 320 personbilar. Nybyggnadsprojektet har föregåtts av flera år av planerings- och utredningsarbete och målet är att skapa ett fartyg som på bästa möjliga sätt tilltalar kunder som reser till och från Åland.

Kundernas behov och önskemål på denna kortrutt samt de egna erfarenheterna från m/s Ålandsfärjans trafik har varit utgångspunkt i arbetet. Även den idétävling som arrangerades bland allmänheten under vintern med syfte att få direktrespons från kunderna har varit till ovärderlig hjälp under planeringsprocessen. Antalet idéer översteg 3800 i över 500 svar och en hel del av idéerna har kommit till användning i detaljplaneringen av Viking ADCC.

Projekteringen pågår för fullt på varvet i Spanien. Varvet som är beläget i Sevilla har god erfarenhet från liknande fartygstyper i sin tidigare verksamhet. Under en längre tid har varvets egna specialister och konsulter arbetat med projektet och med upphandling av utrustning.

Detta pressmeddelande kom i dag:

Viking Line Abp har idag den 8 februari 2010 uppsagt skeppsbyggnadskontraktet för nybyggnadsprojektet med det spanska varvet Astilleros de Sevilla. Uppsägningen sker i enlighet med kontraktsbestämmelser om leveransförsening.
Eventuell tilläggsinformation lämnas av VD Nils-Erik Eklund
Den 31 år gamla rykande Rosella får duga några år till

Inga kommentarer: