KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, februari 08, 2010

Ett dygn i Paradiset

"Svällande segel och sång i en skans,
tvärs Kobba Klintar i brusande dans.
Avsked och tårar och lycklig seglats
från ön i mitt hjärta, mitt Åland."

Så lyder den sista refrängen i sången Hem runt Kap Horn, med text av undertecknad, som Dur-rackarna brukar sjunga.

I går passerades Kobba Klintar, inte med svällande segel, utan med tjugotusen mullrande dieselhästar knuffande fram lyxfartyget mellan klirrande isflak. Fast man märker inte mycket av dieselhästarna ombord. Birka Paradise är ovanligt tyst.

Birka Paradise marknadsförs som "solbåten" och "det renodlade kryssningsfartyget - byggt för människor - inte bilar." Konstgjorda palmer finns överallt. Det var onekligen en annorlunda syn att på Paradise Beach på båtens 10:de däck se folk ligga i solstolarna vid poolen medan Yxlans snöklädda barrskog gled förbi i bakgrunden. Solljuset på båten alstras av jättelika lampor under glastaket. De liknar väl lamporna i ett solarium, fast i större format.

Med en paraplydrink i handen, sittande under vajande palmer och med karaokefinalisterna sjungande My Heart Will Go On så att pälsen reste sig, konstaterade Haddock sakligt att tiderna förändras.

En strålande vintersol lyste över Nacka strand och Gud Fader på himmelsbågen när Birka Paradise gled förbi Fjäderholmarna och Blockhusudden in mot Birkaterminalen vid Stadsgårdskajen.

Det två timmar långa uppehållet i Stockholm medgav en blixtvisit på Södermalm för att gratulera Haddocks barnbarns moder Emily som fyllde år. Där var det kalas. Haddock återsåg flera av tjejerna som kryssade möhippa på Träflyte i somras.

Birka Paradise anländer till Mariehamn klockan två på natten men det är så finurligt ordnat att kryssningsresenärer från Åland får disponera hytten till klockan nio på morgonen. Man kan också äta frukost innan man går iland.

Hytten av Paradise Quality klass var mycket trevlig och hade kassaskåp, kylskåp och TV.

Kattorna satt, som vanligt, i prydlig givakt innanför dörren när pappa och mamma kom hem vid halv nio i morse.

Kobba Klintar passeras

Fru Haddock vid ingången till Paradise Beach


Birka Paradise

1 kommentar:

Anonym sa...

Livet e bra härligt när man får komma ut på havet.
Mässkalle