KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, februari 28, 2010

Historien om den olycksalige Per Joensson

Signilskär

På hösten 1684 låg den raske och oförvägne Per Joensson med vedlastad skuta vid Eckerö strand väntandes på lämplig vind för segling hem till Sankt Signilskär. Joensson var av Konungen utsedd åboare på skäret för att förse resenärer över Ålands hav med "husrum och någon bespisning."

På den här tiden fanns vid Eckerö strand en krog där man mot skälig betalning kunde erhålla "öl och bröd och allehanda ätandes varor." Vinden blåste envist åt fel håll. Per satt på tavernan och inmundigade några stånkor öl. Han sa:

"Gud giv mig nu penningar att köpa dricka för."

"Än bröd då"? genmälde krögarmor.

"Gud har lovat föda mig och det skall han hålla, den gamle skälmen", menade Per. Han reste sig och gick, i det han ännu leende sa något som kunde uppfattas som att Gud var en "rofpadda."

Den förskräckta krögarhustrun skvallrade genast för sin man vilken for till Hammarland och anmälde Per Joenssons ogudaktiga tal till Coadjutorn, vördige Herr Nils Gropp.

Här, i Tosarby, måhända bara några meter från den plats jag sitter och skriver, dömdes Per Joensson "att efter Guds egen lag, förklarat uti Levit. II Mose bok kap. 24 v. 13 - 15 samt världsligga stadgar, att mista sitt liv."

Den 25 maj år 1685 avrättades Per Joensson genom stegling.

År 2008 bad kyrkan om förlåtelse genom att på avrättningsplatsen, Labbas Skarphage i Eckerö, resa en sten där det står:

Per Joensson från Signilskär. Dömd för hädelse av Gud. Här steglad till döden 25.5.1685. Psalm 372.


Hammarlands kyrka, helgad åt S:ta Catharina

Ålandstidningens huvudnyhet i går:

Brandattentat mot Hammarlands kyrka

Någon har natten till lördagen slängt in fem molotov-cocktails i kyrkan i avsikt att bränna ner densamma. I skrivande stund är två 16-17 åriga flickor gripna som misstänkta för sabotaget. Ajabaja, stygga flickor!

Undrar vad Per Joensson tänker i sin himmel.

Uppgifterna om fallet Per Joensson är hämtade ur en artikel i Ålandsforskarnas informationstidning Spirkasen. Artikeln bygger på ett avsnitt ur boken "Åland" av landshövding L. W. Fagerholm utgiven av föreningen Ålands Vänner 1922.

4 kommentarer:

Pettas sa...

Och det kallar vi den gamla goda tiden!

Flunkbuster sa...

Om någon undrar var platsen för minnesstenen är så kan jag berätta att den stenen finns mitt i Storby, ett stenkast västerom Ålandsbankens kontor, vid väderkvarnen som finns just där.
Stenen syns från vägen för den som åker "riksettan".
F ö är det nästan samma plats där det under 1700 & 1800-talen fanns en optisk telegraf som länkade meddelanden till Signhildsskär och sedan vidare till Grisslehamn.

Anton sa...

"Smått" förvånande att småflickor sysslar med att kasta molotov-cocktails.... : (

Ole sa...

Jo, svårt att förstå. Dom här flickorna har ju nyss blivit konfirmerade...?