KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, februari 16, 2010

Marhällans färger

Inte vällde det in floder av åsikter om Marhällans färger precis, men jag tackar för dom fem kommentarer som kommit. Alla hade ni rätt, utom möjligen Sluggo, men som vi vet är han en stor skämtare. Pettas imponerade med kunskapen om att våra dagars punktmärke har samma betydelse som gamla tiders kryssprickar.Marhällan är målad som ett punktmärke. Så här beskrivs märket i internationella regler:

Punktmärke är förankrat på hinder av begränsad omfattning kring vilket det finns fritt vatten.

Färg: Svarta och röda horisontella fält
Form: Pelarboj, isboj eller prick
Topptecken: Två svarta klot
Ljus: Vitt, Fl(2) 5s, Fl(2) 10s
Reflex: En blå på det övre svarta fältet och en röd på det övre röda fältet.

Eftersom Marhällan är en fyr och inte ett flytande sjömärke har hon ju varken den form, de topptecken eller den ljuskaraktär som beskrivs ovan. Men hon är ändå målad i punktmärkets färger eftersom det finns djup vatten runt om klippan hon står på. Marhällan är en sektorfyr vars vita ljussektorer leder fartygen rätt i farleden. Karaktären är: Q(3)WRG 6s, vilket betyder att hon har vita, röda och gröna sektorer och ljuset är tre snabba blixtar var 6:e sekund.

4 kommentarer:

Pettas sa...

Det är jättekul med all upplysning du delar med dig av åt oss andra. Tack för det,kapten Haddock!
Två skärgårdsskeppare i Geta hälsar:)

Anonym sa...

Men det måste väl vara mer än 25 talet fartyg som gått under där?
Mässkalle

Ole sa...

Tjugifem? Hur menar du nu, Mässkalle?

Anonym sa...

Jag har för mig att jag läst en del berättelser om fartyg som gått i kvav där, vill minnas att det var någon läskig historia om en besättning som en vinternatt frös ihjäl där.
Mässkalle