KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 27, 2010

Mer om Nuclear Ship Savannah

Bloggläsaren Jonas skriver i en kommentar till inlägget om N/S Savannah:

"N/S Savannah ligger som museum i Baltimore. I ypperligt skick på håll."

Mycket riktigt. Ett förtydligande om Savannah är på sin plats.

1981 blev Savannah museum i Mount Pleasant, South Carolina. Hon drog aldrig den mängd besökare som museiledningen hade hoppats på och det kom inga pengar till underhåll. Savannah rostade och möglade. 1994 beslöt museiledningen att säga upp kontraktet med ägaren Maritime Administration. Ägarna skakade fram USD 995 000 och 1996 började arbetet med att avlägsna kärnreaktorn och göra Savannah strålningsfri. Lasthanteringsbommar och -kranar togs bort, vatten- och mögelskador åtgärdades och hon målades utvändigt. Colonna Shipyards i Norfolk, Va, utförde jobbet.

Den 8 maj anlände Savannah, bakom en bogserbåt, till Canton Marine Terminal i Baltimore, MD för att få de sista resterna av radioaktivt material sanerade och för att eventuellt ställas ut som museifartyg.

Ägaren, Maritime Administration, har lovat att tre år framåt hosta upp de USD 588 000 det kostar årligen att hålla henne där. Investorer söks med ljus och lykta men intresset är svalt.

N/S Savannah's öde är fortfarande ovisst.Inga kommentarer: