KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 06, 2010

Vackert i Prästösundet

Det är ett privilegium att få sitta åtta timmar och frakta folk och fordon över sundet. Fågellivet bubblar i rännan. Svanarna och änderna har lärt sig umgås med färjan. Änderna skrattar av förtjusning när den virvlande propellerströmmen skjutsar iväg dom mellan isflaken. Det händer att en säl sticker upp nosen och tittar nyfiket på det bullrande åbäket med vilket människorna trotsar is, kyla och storm.

Ingenting hejdar färjan så länge det finns olja att hälla i tankarna. Som en väldresserad hundvalp kommer hon lufsande så fort minsta bilist, mopedist, eller cyklist visar sig på någon av stränderna. Nattetid får trafikanterna förstås kliva ur fordonet och trycka på en knapp som kommenderar hundvalpen att komma.

Det finns en frihet i färjan på vintern. Hon är inte tjudrad med vajer. Man kan väja för oerfarna svanar med bristande trafikvett, köra sidlänges, ja även snurra runt och angöra med fel ända, om man vill eller måste. (Det har hänt att man måste det, då hydrauliken till en körramp har havererat)

Vy från Töftö mot Prästö. Till höger syns färjan Lotta II som brukar hjälpa till i Föglötrafiken sommartid.

Töftö färjfäste i ljus...


och mörker

Töftö Reservfärja som syns på mittersta bilden är reserv, inte bara för denna linje, utan även för Simskäla-, Seglinge- och Embarsundslinjerna. När hon behövs på någon av linjerna körs hon ut, oftast av undertecknad. Färja byts och ordinarie färja körs till reparation eller översyn i Mariehamn eller Pansio.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som ett intressant extra jobb du har....
Mässkalle