KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, februari 09, 2010

Varför kunde man i norra Europa

läsa tidningen och se sin egen skugga mitt i natten i början av juli 1908 fastän det inte var månljust?

Aftonbladet i Stockholm skrev om fenomenet under rubriken De hvita nätterna. Då trodde man att det var stoft från något okänt vulkanutbrott som reflekterade solljuset och skapade ett onaturligt nattligt ljus. Teorier om extremt norrsken eller reflexer från höga cirrusmoln lades också fram, men ingen visste säkert.

Nu vet man att de Hvita nätterna orsakades av stoft som kastades upp i atmosfären vid Tunguska-händelsen, en oförklarlig explosion i Sibirien som ödelade 2000 kvadratkilometer skogsmark. Om explosionen hade inträffat över en storstad hade ingen människa överlevt.

Litet tur har mänskligheten allt haft ibland.

Anledningen till Tunguska-explosionen har ännu inte fått en tillfredsställande förklaring men teorier finns. Det kan man läsa mer om på Wikipedia >>

Jag blev rent tagen av programmet om Tunguska-smällen som visades på Kunskapskanalen. Enligt pessimisterna kan en sån här smäll inträffa igen. När som helst. Var som helst.


Fällda träd i Tunguska. Bilden togs 1927

2 kommentarer:

Anonym sa...

En halsning fran det soliga Thailand.

Isoldes besattning.

Ole sa...

Vi hälsar tebaks. Här är det också sol och minus tio.