KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, mars 27, 2010

En miljövänlig färja

Runt om i världen finns det ganska många färjor som inte drivs av motor, segel eller åror. Likväl korsar de en bred älv på några minuter och kan hålla en lika punktlig tidtabell som en motordriven färja. Färjan som korsar Elbe-floden mellan orterna Niederrathen och Oberrathen är en sådan. Den här typen av fartyg kallas reaction ferry. Hur fungerar det?

Rathen-färjanJo, man använder flodströmmen som drivkraft. Färjan är fastgjord i ena änden av en flera hundra meter lång flytande kabel vars andra ände är förankrad i flodbottnen uppströms från färjan. Genom att vinkla färjan snett mot strömmen svänger den som en pendel över floden. Om ni klickar den här bilden stor ser ni hela arrangemanget. Färjan har just lämnat sitt fäste på vänstra flodbanken. Vajern som hålls flytande med flottörer syns tydligt. Flodpråmen som väntar nedströms kan passera endast när färjan ligger på flodens vänstra sida.

3 kommentarer:

Gun sa...

En sådan färja åkte vi med när vi var i Tyskland på bilsemester.

Ole sa...

Kul, Gun, har du bilder?

Kristian sa...

Det som jag tycker är intresant med vajer färjor är ju att tekniken är så olika mellan Sverige & Finland.
Den teknik som vi har i Finland/på Åland (vajer "styrd" med propeller drift) förkommer ju inte alls i Sverige.
Tack annars för en intressant blogg.

Trevlig vår,
Kristian