KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, mars 09, 2010

Ett stort rederi

Tora

Svenska Vägverket Färjrederiet är världens 6:e största rederi. 63 gula färjor transporterar årligen 21 miljoner passagerare och 11 miljoner fordon.

Varenda färja i vägverkets flotta går på turlista. Det vanliga är en tur varje halvtimme. Ibland körs turer var 20:de minut under rusningstid.

Vi tar Adelsöfärjan som exempel. Hon heter Tora. Hon betjänar 750 fast bosatta på Adelsö varav många pendlar till Stockholm på jobb. Tora kör varje halvtimme men mellan 06 och 07 och 16 och 17 kör hon extraturer så att avgångarna blir var 20:de minut. Mellan kl 22 och 05 kör hon inte alls utom på kallelse.

Vid ett besök på Adelsöfärjan tittade förarna medlidsamt på mig när jag berättade att åländska färjförare sitter och spanar efter trafikanter och så fort det kommer någon kör färjan. Så skulle man ju inte vilja ha det. Med ett sånt system vet man ju aldrig var färjan finns när man vill åka, tyckte de.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sammagäller för färjorna på fastlandet. Se t.ex. http://www.lautat.fi/hakemisto.php?lang=swe . Där finns alla färjor i Finland listade. Nästan alla går enligt tidtabell. Varför är det så omöjligt på Åland?

Kapten Sand