KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, mars 02, 2010

Sauna

"Jos ei sauna, viina ja terva auta, on tauti kuolemaks."
"Om inte bastu, brännvin och tjära hjälper, är åkomman dödlig." Så säger finnarna.

I den finska bastun började och slutade livet. Här födde kvinnorna sina barn och här tvättades de döda och gjordes i ordning för graven.

En bra artikel om finsk sauna finns här >>

Kullor i bastun. Anders Zorn

I spa-avdelningen på Birka Paradise är bastun ett marinarkitektoniskt underverk som delvis hänger utanför fartygssidan med en glasvägg mot sjön. Men temperaturen på 50-60 grader är ett skämt. Bröderna Kagg, 6 och 8, trodde att vi fortfarande var i omklädningsrummet när vi satt i bastun. Enligt vår mening bör temperaturen i bastun ligga på minst 75 grader och får gärna gå upp till 90. Proffsen kör med 110 grader. I 110 graders temperatur tål man inte mycket "löyly" förstås.

Ordet "sauna" har gjort Finland känt i världen. Internationellt kallar man sauna för sauna och inte bastu som på svenska. Ordet bastu är vilseledande. Bastu är en badstuga där ömskinnade svenskar sitter och värmer sig i 60 graders temperatur.

Badstuga. Efter en illustration i Nordisk Familjebok

Finska damer kastar på löyly

Bloggskrivaren i sin lilla husbåt-bastu med löyly-skopan i hand

2 kommentarer:

Anton sa...

Vi var till lokala badhuset igår. I herrarnas bastu satt en åländsk känd fiskeprofil när B och H kom in i bastun. När han hörde en svensk röst ifrån B kastade han genast en hel hink vatten på spisen varpå han fyllde den igen och kastade på ännu en gång. Nu började fiskarens halsked bränna på skinnet. Äh,han kastade på ännu lite till för säkerhets skull. H gick ut men svensken B satt tappert kvar! Så lätt gick det inte att få ut en svensk ur bastun!!

Ole sa...

Hehe, tror jag känner B, han e nog ingen vanlig svensk han!