KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, mars 13, 2010

S/s Kap Arkona

Det utfördes många hemska dåd i södra Östersjön åren 1939-45. Ryske kaptenen Alexander Marinesko var en jävel på att dränka folk. Med sin ubåt S13 sänkte han under loppet av en och en halv vecka passagerarfartygen Wilhelm Gustloff och General von Steuben. 13500 människor drunknade. Men det där har Discovery Channel gjort en dokumentärfilm om och berättat det mycket bättre än jag kan.

Men av allt jag läst om illdåd till sjöss under andra världskriget är nog historien om Cap Arkona den ruttnaste.

S/s Cap Arkona var ett stort fartyg och ett av de vackraste på sin tid. Hon var byggd som en lyxig atlantkryssare för Hamburg-Sydamerikalinjen. Hon gjorde en kort insats i filmhistorien då hon fungerade som stand in för Titanic då tysk filmindustri gjorde sin version av Titanics undergång. Som alla andra stora passagerarbåtar togs Cap Arcona över av Kriegsmarine 1940.

Den 26 april 1945 seglade Cap Arkona, tillsammans med två mindre fartyg, Thielbeck och Athen, in i Lübeckbukten. Under dagarna som följde var man sysselsatt med att fylla Cap Arcona med fångar från koncentrationslägren Neuengamme, Stutthof och Mittelbau-Dora. Den 3 maj fanns det sammanlagt åtminstone 7 500 fångar på Cap Arcona och de två andra fartygen. Nazisternas intention var att sänka skeppen i Lübeckbukten med fångarna inlåsta ombord, för att utplåna för eftervärlden vad som pågått i lägren!

Jo, du läser rätt. Såna uppgifter finns, nazisterna ville dränka nästan åttatusen människor för att dölja vad som pågått i koncentrationslägren!

Dom hann aldrig.

Den tredje maj anföll RAF. I fyra separata attacker bombade britterna de tre fångskeppen i sank. Dessutom sänktes hospitalfartyget Deutschland. Många fångar försökte simmande ta sig iland från infernot men de sköts ihjäl av SS soldater. Det sägs att omkring 350 fångar av de 7 500 lyckades klara sig utan att drunkna, bli ihjälbombade av engelsmännen, eller dödade av SS.
Man har hävdat att RAF visste att fartygen var lastade med oskyldiga människor men man bombade ändå.

Ingen brittisk regering har någonsin med ett enda ord nämnt att RAF dödade 7 500 oskyldiga människor i Lübeckbukten den dagen. Inga kransar har lagts, inga tal har hållits till deras minne.
Massgravar grävdes längs stränderna mellan Neustadt och Peltzerhaken. Där ligger de.I dag finns ett minnesmärke över de döda från s/s Cap Arkona på gravgården i Grömitz.


1 kommentar:

Pettas sa...

Tack för intressant läsning, Ole!