KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, april 24, 2010

Captain Molly

Kanadensarna vill ha det till att världens andra kvinnliga sjökapten hette Molly Kool. Molly fick sin kaptenslicens bara några månader senare än ryskan Anna Shchetinina som jag skrev om i går.

Molly Kool var dotter till Myrtle Anderson och Paul Kool. Paul Kool var en holländsk sjökapten som emigrerade till Kanada och byggde en 70-fots scow med vilken han fraktade last på Bay of Fundy och omkringliggande farvatten. De här farvattnen kräver sin sjöman eller -kvinna. Blåsigt, kallt och eländigt är det och tidvattensskillnaden på 17 meter är den största i världen.

Molly växte upp med faderns scow Jean K. Tjugoett år gammal började hon studera på the Merchant Marine School i Saint John, New Brunswick.

Efter två års studier fick hon sin kaptenslicens. Den kanadensiska sjölagen var inte skriven med tanke på kvinnor så en passus i lagen fick ändras till att lyda "he or she" istället för "he."

Molly var kapten på Jean K i fem år. Sedan gick hon iland, gifte sig och började sälja Singer symaskiner.

Molly Kool kan ju inte på sjövägar mäta sig med ryskan Anna Shchetinina som jag skrev om i går. Anna Kools sjökaptenslicens gällde bara för Kanadensiska inre farvatten och hon var aktiv kapten i bara fem år. Men vi får väl låta kanadensarna trivas med nöjet att ha fostrat världens kvinnliga sjökapten nummer två. Fast fadern var holländare och modern var av skandinaviskt ursprung.

Molly levde sina sista år i rullstol. Hennes båda ben amputerades på grund av sjukdom.

Porträtt av Molly Kool


Molly Kool dog i Bangor, Maine den 25 februari 2009 i en ålder av 93 år och två dagar.

Här kan noteras att Anna Shchetinina också blev över nittio år gammal. Vilket återigen bevisar att sjöbjörnar och deras kvinnliga motsvarighet blir gamla.

1 kommentar:

Pettas sa...

Tack för intressant läsning om kvinnliga kaptener.