KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, april 06, 2010

Om örnarna Junnu, Meri, Ivar och Tuuli


I går skrev jag om hur hi tech-örnen Junnu hjälpte oss att få nya vänner i Sverige. Hur har det gått nu då, för Junnu, hans syster och två kusiner som kravlade ur boet somaren 2009?

Naturhistoriska Centralmuseéet i Finland satte våren 2009 sjuttio grams soldrivna GPS-mottagare/sändare på fyra ungefär sju veckor gamla havsörnsungar. Syftet är att med hjälp av satellitpejling lära mer om hur havsörnar rör sig efter att de lämnar födelseplatsen. Jag har följt projektet med stort intresse och även skrivit om örnen Junnu tidigare.

Örnarna som fick GPS-sändare var:

Junnu, en pojke
Meri, en flicka (Junnu och Meri är syskon)
Ivar, en pojke
Tuuli, en flicka

Junnu och Meri föddes på Replot och Ivar och Tuuli i närbelägna Björköby. Nedanfinnandes kartor visar hur örnarna rört sig fram till slutet av mars i år.

Junnus resa. Junnu visade sig vara örnarnas Magellan eller Roald Amundsen. Han flög ända till skärgården vid svenska västkusten där han vistades en tid. Just nu befinner han sig utanför Säffle vid Vänerns strand.

Ivars resa. Ivar stannade på Åland. Han strövar just nu omkring i Lemland.

Meris resa. Meri, Junnus syster, har också äventyret i blodet. Hon flög ända till trakten av Kalmar. Just nu finns hon norr om Norrtälje.

Tuulis resa. Tuuli besökte också Åland men flög sedan tillbaka till Finland. Nu befinner hon sig i närheten av Loimaa.

Vad lär vi nu av detta? Jo, att örnar gillar Åland och att Junnu och Meri, födda av samma föräldrar, har äventyrliga gener. Hos människosläktet är det den här typen av individer som drar till sjöss, tågluffar till Beijing eller jobbar som Au Pair i Paris.

Ivar och Tuuli är de jordnära bonnläpparna som inte chansar men som är jordens ryggrad.

Ska bli intressant att följa fåglarna framöver. De soldrivna satellitsändarna örnarna bär antas kunna sända geografiska koordinater i flera år.

3 kommentarer:

Pettas sa...

Den örnbesatta människan här bak i Geta, tackar ödmjukast för en fin beskrivning och hoppas att få veta mera om örnarna vad det lider.

Ole sa...

Tackar, tackar, hoppas elektroniken forskarna har hängt på örnarna fungerar framöver.

Anonym sa...

Naked celebrity [url=http://www.youtube.com/user/hotplatinumcelebrity] naked pics[/url] art naked