KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, augusti 06, 2010

Pelorus

Pelorus. (Bild från: http://www.charterworld.com)

Eftersom våra lokaltidningar är usla på att göra reportage om ovanliga och spännande fartyg som gästar Åland får en ta saken i egna händer och göra en bättre presentation av Pelorus än de vilsna textrader och dåliga bilder tidningarna producerade när Pelorus låg till ankars vid Korsö här om dagen.

Mv Pelorus i Stockholms skärgård 2008 (Wikipedia)

Pelorus är den sextonde största privata lustjakten i världen just nu. Hon byggdes på varvet Lürssen i Bremen och levererades år 2003 till beställaren, en Saudiarabisk köpman, som nästan genast sålde henne vidare till ryssen Roman Abramovitj.

Roman Abramovitj (Wikipedia)

Pelorus är 115 m lång, 17,2 m bred och har ett djupgående på 4,6 m. Hon kostade ca 300 miljoner USD. Hennes huvumaskineri består av två stycken Wärtsilä 12V26 motorer som vardera utvecklar 5500 hp. Den bestyckningen ger henne en toppfart på nitton knop men hon kryssar vanligtvis i tolv till fjorton. Skrovet är byggt av stål och överbyggnaden av stål och aluminium.

Inte mycket är känt om inredningen eftersom Abramovitj inte släpper press och vanligt folk ombord och är mycket tystlåten om sitt privatliv. Perolus ankrar oftast utanför hamnarna och vakter patrullerar på däck för att hålla obehöriga på avstånd.

Man vet dock att Pelorus är utrustad med ett antal tendrar, motorbåtar och vattenskotrar. Hon har två helikopterplattor, en på backen och en akterut.

En besättning på 42 man bemannar Pelorus året runt och betjänar de 22 gäster hon kan härbärgera. När Abramovitj kommer ombord med familj och gäster utökas besättningen med en mängd säkerhetsfolk.

Pelorus används flitigt. Under år 2010 har hon setts på följande platser: Nassau i Bahamas, Nederländska Antillerna, Barcelona, Stockholm, Riga, Mariehamn och Helsingfors.

En fin båt, men med Träflyte skulle man ju inte byta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Övertygad om att på Träflyte e trivseln betydligt bättre.

Mässkalle

Anonym sa...

Nej, inte skulle jag heller byta bort Isolde mot Pelorus. Tänk vilka driftskostnader och med den besättningen kan man ju aldrig gå naken ombord. Fy vilket öde.

Captain Morgan