KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, augusti 15, 2010

Sextio år bakåt i tiden

for Haddocks idag när dom lade till med Träflyte vid Boströms i Ämnäs för att hälsa på Tor Boström, 72, som numera är herre på det gamla fiskuppköpartorpet.

Så här var det: I början av femtitalet när bloggkaptenen var hög som en ordinär bardunvantskruv och cirka åtta år gammal fick han, först tillsammans med farsan och senare tillsammans med sina yngre bröder, börja ro levande fisk från Skutviken till Boströms. Fisken överfördes från farsans sump till en stor träså fylld med sjövatten som stod i aktre delen av ökan och gjorde henne illa tungrodd. Sträckan Skutviken-Boströms är ca 3 sjömil eller 5,5 kilometer.

Boströms hade motorsump och skeppade den levande fisken till Åbo eller Helsingfors. Tor var med sin far på resor till Åbo och Helsingfors många gånger. Han berättar:

"En resa till Helsingfors tog 28 timmar en väg, om det var vackert väder. Först for vi in till Shell under Färjsundsbron och lastade sex tvåhundraliters fat med petroleum på däck och då räckte bränslet till Helsingfors och tibaks. Det var hårt jobb men ändå var det tider, det! Det var roligt. Fast vi slet för brödfödan kände vi oss ändå fria. Vi höll på till början på sextitalet"

När Träflyte lade till vid Boströms idag var det alltså nära sextio år sedan bloggskepparen senast hade anlöpt den stranden.

Tack för kaffet, Tor!

Boströms. Fru Haddock och Tor Boström står på stigen. Bilden är tagen från Tors brygga.

Efter besöket hos Tor blev det att fara en sväng till flisfabriken i Godby där det togs några bilder av

ms Christa som snart behöver byta plåt i den buckliga bulben.


M/v Christa
Built: Martin Jansen Schiffsverft und Maschinenfabrik GmbH & Co KG Leer. September 1983
Flag/Port of reg. Finnish / Mariehamn - Åland
Int. call sign
OJLZ
IMO No 8215649
Class Germanischer Lloyd
Loa/Lpp/ Beam/Mean Draft 95.6 m /91.0 m / 13.5 m / 4.4 m
DWabt abt 2700 mton
Main engine
1 KHD Diesel type SBV 9M 628, 1650 kW
Aux.engine 3 Dieselgenerator sets, 1 shaft driven generator
Speed abt 11 knots
Fuel Gasoil - ISO-8217:2005 DMA, sulfur max 0.1%
Owners Rederi Ab Lillgaard, Mariehamn

Christa är en av dessa anonyma havets ardennerhästar som år efter år, säkert som ett urverk, transporterar träflis från Åland till Sverige. På vintrarna kör hon lite andra laster också. Heder åt sådana båtar och deras besättningar!

Tycker ni Christa är någorlunda stor? Märk då att hon är tio meter kortare och fyra meter smalare än de ryska lustfartygen jag skrev om för några dagar sedan. Och ändå kan Christa bära 2700 ton last!

Träflyte tog natthamn i Deepwater Bay på Aunt's Village Island efter att ha manat några nät i sjön. Vi hörs i morron!

Inga kommentarer: