KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, september 22, 2010

Att resa Budapest-London-Stockholm-Åland


på en dag är en uppgift som kräver sin man och tar ca sjutton timmar. Så fördrev Budapestexpeditionen dagen igår.

I säkerhetskontrollernas idiotiska virrvarr ilsknar man ibland till men bara kort, man är ju snäll och dum och fascinerad av hela cirkusen. Ta till exempel den engelska damen som ståndaktigt vägrade att lämna sin halvfulla vattenflaska bland berget av andra vattenflaskor som den feta, snorkiga säkerhetstjejen konfiskerat. Efter en upprörd palaver resignerade ladyn och offrade flaskan. Varför kan inte folk med små halvliters vattenflaskor bara få öppna kapsylen och ta en klunk för att visa att den är ofarlig?

Bloggskepparen ville gå bekvämt i Budapest. Därför tog han på fötterna sina bästa fyrakilos Sievi-skor med pansarstålhätta. På utresan gick det bra. Visserligen tjöt metalldetektorn som besatt vid kontrollen i Arlanda men tjänstemannen vinkade lungt "kom fram" och efter en grundlig kroppsvisitation var det grönt. De livsfarliga skorna ägnades inte en blick. Däremot beslagtos skäggsaxen som Haddock alltid har i handbagaget. Flera gånger genom åren har han klarat sig genom kontrollerna med saxen.

Nå, på Heathrow var dom mer aviga mot fotplaggen. När Haddocks pansarkängor gav utslag på metalldetektorn så den ylade som en brandbil tjöt flickan vid kontrollbordet: "STEP BACK AND TAKE OFF YOUR SHOES." Barfota tassade Haddock sen genom kontrollen med klockan på armen, fickan full av mynt och fyra kraftiga hängselspännen av metall i byxlinningen utan att väcka någon vidare uppmärksamhet.

Vad gjorde intryck på bloggskrivaren i Budapest, då?
  1. Stadens skönhet när man betraktar den uppifrån slotts- eller citadellhöjderna.
  2. Széscény-badet.
  3. Tunnelbanan.
  4. Kedjebron.
  5. Kajpromenaden mellan Frihetsbron och Kedjebron samt området med torg och gågator i närheten.
  6. Minnesmärket "Skor på Donaupromenad." Konstverket består av skor på kajkanten och finns där till åminnelse av judar som radades upp på kajen och sköts till döds av milisen under andra världskriget.
  7. Många talar utmärkt engelska, särskilt restaurangpersonalen.
  8. Byggnaderna. Slottet och parlamentet är fantastiska skapelser.
  9. De stora krysningsbåtarna, specialbyggda för trafik på Donau och andra floder och kanaler.
  10. Hösök Tere, Hjältarnas torg med Millenniummonumentet, nästan storhetsvansinne, som byggdes 1896 för att minnas grundandet av Ungern tusen år tidigare.
Det kommer fler bilder från Budapest vad det lider...

Budapest, Hjältarnas torg

Minnesmärket "Skor på Donaupromenad."

Bloggskepparen förhör sig med en kollega om maten på hans båt är god.
2 kommentarer:

Fru Venus sa...

Visst är tunnelbanan fin, känns inte alls som tunnelbana faktiskt, åtminstone de äldre som bara går åt ett håll! Är det ok om jag länkar till dig hos mig och berättar lite om din blogg?

Ole sa...

Fru Venus, jag betraktar det som en ära om du länkar hit.
Ha en bra dag, eller szép napot, som dom säger i Ungern :)