KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, december 28, 2010

Carl XVI Gustaf har flera båtar,

verkar det som. En Fairline tillverkad i England är den som brukar ligga vid Drottningholm på somrarna. Kungen kallar sin båt Ancylus. Ynka sex miljoner kronor kostade båten som ny och anses numera vara värd bara fyra. Nu har han förresten “nästan” skänkt båten åt sonen fast kungen står fortfarande som ägare, erfar denna blogg. En massproducerad plastbalja till båt är vad han har att visa upp alltså, Carl Gustaf,  men han får förstås ibland använda slupen Vasaorden och den är ju mycket finare än en plastpotta från Fairline.

kungens-båt

M/y Ancylus. Foto: svenskdam.se

 

File:Royal Wedding Stockholm 2010 0c176 2114.jpg

På 1700-talet ägde hovet två kungaslupar, Tre kronor och Sveriges vapen. På resor runt i Europa studerade Kung Gustav III gondoler och slupar som var magnifikt utsmyckade. Kungen ansåg att hovets slupar inte var tillräckligt representativa för det planerade mottagandet av den blivande svägerskan, hertig Karls15-åriga brud Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp. Han lät Fredrik Henrik af Chapman rita och övervaka byggandet av en ny slup som fick namnet Vasaorden. Slupen fick nio par åror och fällbara master för latinsegel.

Premiärturen gick den 7 juni 1774 från Nyckelviken till Logårdstrappan med Hedvig Elisabeth Charlotta ombord.

Vid branden på Galärvarvet i augusti 1921 ödelades slupen Vasaorden totalt förutom delar av inredning samt åror och rorkult som förvarades på Skeppsholmen. Beslag som återfanns på brandplatsen togs tillvara.

147 år blev hon, alltså. Nå, det är ingen oäven ålder för en båt.

Redan 1922 påbörjades byggandet av en exakt kopia av den gamla Vasaorden.

Den nya slupen nyttjades första gången av Gustaf V vid invigningen av Stockholms stadshus midsommarafton 1923. Den har också används vid bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath 1976 och vid olika statsbesök. Den användes när den japanske kejsaren var på besök i maj 2000. Senast användes den vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel den 19 juni 2010.

6 kommentarer:

BP sa...

Kungen har en eka också, byggd i Kökar av salig Karl-Uno Mire`n. Den vackra ekan överlämnades i samband med en Ålandsmarknad i Stockholm för många år sedan. Undertecknad var med efter att ha seglat dit med storbåten Cajsa.

Båtbyggaren lär kort innan leverans ha kysst akterbettan. "Det lär va de närmsta Drottning Silvia jag kommer"!

Kapten Haddock, sa...

Aha, mycket intressant. Fina grejer, de där seglingarna med Cajsa. Sonen seglade också med henne till Sthlm, vill jag minnas.

Fru Venus sa...

Han har en snygg motorbåt i trä också, som ligger i Frankrike, vid Medelhavet, Polaris tror jag den heter.

BP sa...

Vi rodde över Ålands hav till Simpnäs. Vi passerade Athena som låg och drev på vägen, så det börjar vara ett tag sedan... Vid Simpnäs fick vi frisk vind och seglandet tog fart. Till kvällen mojnade det och vi segla om Albanus tre gånger.. De jäklarna starta maskin och körde om oss lika många gånger!! Efter Albanus hängde K-UM:s ökan på släp.

Anonym sa...

awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. lina holzbauer

Kapten Haddock, sa...

Look for Kapten Haddock on facebook.