KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, januari 01, 2011

150 gånger har Mariehamn firat nyår

För 150 år sedan sa kejsar Alexander II till sin hustru Maria:

“Дорогая Мэри, я хотел бы построить город и он будет называться Мариехамн после вас.”

Och så blev det. Staden Mariehamn, uppkallad efter tsarinnan Maria Alexandrovna, växte och frodades och på 150 år har den helt fyllt ut näset där Alexander bestämde att den skulle ligga.

“Вы видели вентилятора” utropade Alexander förtjust när han i natt kastade ett öga ut genom sitt himmelska fönster och såg den tusenhövdade skara som stod i den fina staden i snöfallet på Miramartorget och njöt av det storartade fyrverkeri som staden kostade på sina invånare och andra ålänningar.

Det var nämligen lite extra i år, nyårsfirandet i Mariehamn. Staden fyller 150 år. Det här ska uppmärksammas på olika sätt under året och det började redan i natt.

Bubbelvinet? Jo tack, det fanns åtskilliga brottslingar på torget och inte blev de störda av ordningsmakten heller. Och rätt och riktigt är väl det. Idiotiska lagar ska både polis och allmänhet ignorera.

Mariehamn 2011

Katarina Gäddnäs, längst till höger, talar till folket under de sista skälvande minuterna av 2010.

Jag avslutar med tre bilder av fyrverkeriet.

Mariehamn1

Mariehamn2Mariehamn 3

4 kommentarer:

Fru Venus sa...

Vi stod borta vid Nabbens båthus tillsammans med 100 andra, men jävlar i havet vad det blåste på där, och snöade som aldrig förr! Fyrverkeriet var bara en diffus ljusstrimma :-( God fortsättning!! :-)

Pettas sa...

Det måste ha varit enastående vackert att befinna sig under fyrverkeriet på plats. Snön förtog mycket i år för övrigt, men nyår blev det trots allt. God fortsättning på det nya året önskas!

Anonym sa...

Go kväll Haddock, jag skulle behöva lite översättning med detta då min ryska är begränsad till "nastrovje"
“Дорогая Мэри, я хотел бы построить город и он будет называться Мариехамн после вас.”

Mvh Eriksson

Kapten Haddock, sa...

"Kära Maria, här vill jag bygga en stad och den ska uppkallas efter dig", står det. Och längre ner säger Alexander: "Har man sett på fan"
Kolla med Google översätt, så ska du se att det stämmer.