KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, januari 24, 2011

The Ocean Empire, en miljövänlig båt

Denna blogg har stundom raljerat över rederierna som ibland marknadsför nya fartyg som “miljövänliga.” Nonsens, förstås, men nu ser det ut att vi snart kommer att få skåda en nästan ekologiskt hållbar superyacht, åtminstone vad gäller driften. Byggandet av flytetyget sätter naturligtvis ändå fotspår i miljön. Märkligt, men glädjande nog, är det nöjesbåtindustrin som går i spetsen när det gäller att utveckla snälla båtar.

The Ocean Empire LSV (Life Support Vessel) ska bli fullständigt oberoende av energi utifrån och även delvis producera mat åt besättningen.

Den här 44 meter långa båten, ritad av den brittiske designern Richard Sauter fångar energin i sol, vind och vågor. Dessutom ska två hydrokulturodlingar och avancerad fiskeutrustning skaffa mat åt besättningen.

alt

Merparten av båtens energibehov tas från solen via solceller. Vidare ska ett datorstyrt SkySail, en drake som redan används med framgång på Beluga SkySails båtar, användas för att hjälpa till med framdriften. Båten beräknas kunna göra 18+ knop.

Den tredje energikällan är en adjustable tuned mass damper, ATM, en stötdämpare av den sort som används i skyskrapor för att de inte ska svaja för mycket i vinden. Batterierna som väger 16 ton används som stötdämparvikt. Generatorer producerar upp till 50 Kw elektricitet när vikten försöker dämpa båtens rörelser i sjögång.

alt

Ocean Empire är tänkt att användas som charterbåt för tio gäster och en besättning på åtta. Båten kan teoretiskt färdas på havet hur länge som helst. Det finns inget behov att ta iland och bunkra.

oceanempirelsv-1

Denna blogg tror på sånt här. Det är riktigt roligt att yachtindustrin går i spetsen för sådan här utveckling. Och det fungerar. Det är ju solbåten, Turanor Planet Solar, som denna blogg har skrivit mycket om, ett bra bevis på då hon snart har seglat runt halva jorden med solen som energikälla.

Läs mer i Marine Insight >>

3 kommentarer:

BP sa...

Säkert prima grejer men jag vill nog ha en blodig biff på lördagen!! Hydrokultur lät inge gott...

Kapten Haddock sa...

Javisst, å barskåpet då? Jag ser ingen vinodling ombord. Så visst fan måste dom iland å bunkra!

BP sa...

Jo jäklar det har du rätt i! Mera utveckling krävs innan man kan utvinna Loch Lomond ur hydrokultur...