KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, januari 12, 2011

Nytt vapen mot pirater

File:Pirate Flag of Rack Rackham.svg

Med hjälp av taggtråd runt relingarna, vattenslangar och skarp utkik i de piratförpestade farvattnen utanför Somalia har ett fåtal fartyg lyckats fly från anfallande pirater.

Nu har brittiska experter uppfunnit ett nytt vapen.

En grön laserstråle ska blända piraterna. Det blir som en grön sol som fartyget gömmer sig bakom.

laser cannon
Laserkanon. Bild: Impact Lab

Företaget BAE Systems i Farnborough har utvecklat en laser med lång räckvidd som tillfälligt kan förblinda en människa på ett avstånd av upp till 1500 meter, rapporterar New Scientist.

Laserkanonen ska ha samma effekt på det mänskliga ögat som om man tittar rakt in i solen. Ögonen skadas dock inte permanent, säger uppfinnarna.

Vapnet producerar en bred, grön laserstråle vars intensitet kan justeras beroende på atmosfäriska förhållanden och avstånd till målet.

Solglasögon? undrar någon. Nej, säger uppfinnarna. Det blir bara värre eftersom det gröna laserljuset då blir ännu starkare mot den mörkare bakgrunden. Svetsglasögon? Nja, men genom sådana kan banditerna inte sikta för att avfyra raketgranater eller AK-47:or heller.

Eftersom strålen är en meter bred kan den lätt användas till att förblinda alla i de sex meters snabbgående båtar piraterna normalt använder vid anfall.

Somalian Piracy
Piraterna opererar allt längre bort. Kartan visar hur cancersvulsten i Indiska oceanen har vuxit fån 2005 till 2010.

Somali pirates
Somaliska pirater.

6 kommentarer:

Pettas sa...

Det är för jäkligt att det skall finnas pirater som inte skyr varken liv eller lem i tider som dessa. Skönt att det börjar finnas motvapen som hjälp.

Kapten Haddock, sa...

Jo, fast det är bäst att lasegubbarna skyndar på för tendensen går allt mer mot att rederierna sätter beväpnade vakter ombord på båtarna. Det finns redan företag som lever gott på detta. Det är ju ingen önskvärd utveckling det heller. Krig bör man ju alltid försöka undvika.

Anonym sa...

Men kan de inte ha solglasögon???

Mässkalle

Kapten Haddock, sa...

Läs, Mässkalle, det står om solbrillor i texten.

Brollan sa...

Hm ! Såg ett program på någon kanal häromdagen. En ljudkanon som åxå kunde användas mot pirater.Så högt ljud att man blev tokig i skallen av det...

Kapten Haddock, sa...

Jo, en Long Range Acoustic Device (LRAD)
Används redan av amerikanska flottan. Den kan förstöra hörseln på folk permanent och anses därför inte vara rätt vapen där man vill uppnå endast temporärt oskadliggörande.