KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, januari 11, 2011

På trettiosju badstränder från naken till pryd

kan du njuta badliv på Sint Maarten. Året runt. Dagsmedeltemperaturen i januari är 28 grader C.

Eftersom denna blogg håller ett öga på 14-åriga Laura Dekker på världsomsegling noterades att hon med Guppy anlände till Sint Maarten den 18 december. Sedan dess har hon skrivit trevliga blogginlägg om att hon simmar, seglar, umgås med vänner, vaktar hundar, och har det paradisiskt skönt i största allmänhet.

Och nu har Laura gett sig ut att segla i tio dagar med det fantastiska skeppet Stad Amsterdam, ett riktigt tall ship, byggt så sent som 2000.

Och bloggskepparen blev omåttligt nyfiken på St Maarten.

Stad-Amsterdam-crossing-the-start-line-1
Stad Amsterdam. Bilden från: Sailtraining International.

Denna blogg visste ingenting om St Maarten innan Laura tog iland där.

Nu vet vi mer.

Först en liten geografilektion:

Konungariket Nederländerna, Holland i dagligt tal, är inte bara lilleputtlandet i västra Europa som till hälften ligger under havets yta. Till Nederländerna hör även kommunerna Bonaire, Saba och Sint Eustatius i Karibien. Aruba, Curaçao och Sint Maarten tillhör också kungariket men har självstyre.

Vi citerar Wikipedia (kul, därför att här finns en koppling till vår egen ö Märket, i Ålands hav):

Saint Martin eller Sint Maarten är en ö i nordöstra Karibien cirka 150 km öster om Puerto Rico.  Ön är delad i en fransk del och en nederländsk del sedan 1648. Ön omfattar totalt 93 km² och är därmed världens minsta befolkade territorium som är delat mellan två nationer. Skäret Märket mellan Sverige och Finland är en betydligt mindre ö delad mellan två stater. Märket är världens minsta ö som inte ligger i en insjö som delas mellan två stater. Det är oklart vilken ö som är världens minsta ö delad mellan två nationer alla kategorier men svaret finns bland flera kobbar i sjöar på gränsen mellan Sverige och Norge. Flera av dessa är bara någon meter breda. Läs mer >>

800px-American_757_on_final_approach_at_St_Maarten_Airport
Badgästerna får huka sig när planen landar på Juliana Airport, St Maarten.

682px-Saint_martin_map
Huvudstaden i den Hollländska delen heter Philipsburg.

800px-Saint_Maarten,_Dutch_Side

Till slut kan man konstatera att de flesta pärlor i världen nog ligger oåtkomliga för oss vanliga nordbor. De nordiska resecharterbolagens utbud är fattigt och tar folk bara till ett fåtal överexploaterade platser i världen.

Inga kommentarer: