KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, januari 18, 2011

Sopor i oceanen

rapporterar Solbåten om. I går skrev projektledaren Raphael:

“Den här morgonen har vi passerat ett område med all slags mänskligt avfall. Mitt i alla soporna såg Patrick (kaptenen) en sköldpadda som kämpade bredvid en boj försedd med ett rep, medan en stor makrill cirklade omkring. Vi beslöt att försöka befria sköldpaddan från repet.
Med stor precision manövrerade Patrick Turanor Planet Solar och tog henne tätt intill sköldpaddan. Jag (Raphael) och Jens (navigatör) dök i vattnet. Från en meters djup såg vi tusentals föremål bestående av flytande sopor. Den stackars sköldpaddan hade nog suttit fast i bojrepet länge. Den verkade utmattad. Jag tog min dykarkniv och skar av repet som var lindat runt sköldpaddans ben. Sköldpaddan höll huvudet ovanför vattnet och betraktade oss några hisnande ögonblick. Sedan dök den och försvann i den ändlösa blå oceanen. Vi klättrade ombord och duschade genast. Vi var mycket smutsiga…”

Ovanstående är en fri översättning ur Solbåtens loggbok från i går.

Sopor så lång ögat kan nå i den blå oceanen, alltså. Och båten befinner sig redan långt ute i havet, söder om Panama, på väg till Galapagos-öarna.

Mikaela von Koskull
Mikaela von Koskull fixar masten…

Mikaela von Koskull med födelsedagsbulle
och bjuder på födelsedagsbulle.

Planet Solar flaggor
Flaggor på väg jorden runt med solkraft. Det är ju kul att den finska är med.

Sköldpadda räddas
Här är bildbeviset. Sköldpaddan räddas ur avfallshavet.

Alla bilder är knyckta från Turanor Planet Solar's webbsida. Endast havens upphovsrättjurist vet om jag har lov att använda dom i bloggen men jag tar chansen.

Inga kommentarer: