KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, januari 03, 2011

Ubåten som sänkte ss Kastelholm

hette U-559. Det är vad historikerna tror. Ss Kastelholm skrev jag om i förra inlägget som finns här nedanför.

U_570
U-570, en ubåt av samma typ som U-559. Bild: Wikipedia.


När jag började titta på vad U-559 var för en rackare så upptäckte jag intressanta saker. Så här var det:

U-559 var en alldeles ny ubåt som stod klar att gå ut på sitt första förstörelseuppdrag  i februari 1941. Hon skickades ut på Atlanten under befäl av kaptenlöjtnant Hans Heidtmann. Hon patrullerade i Atlanten fram till september –41 och hon antas alltså ha torpederat ss Kastelholm den 6. juni.

U-559 var inte särskilt framgångsrik i sin dödsbringende verksamhet i Atlanten. Hon noterades för endast en sänkning. (Observera att den sänkningen gäller ss Aguila. I tyskarnas listor över torpederade fartyg finns ss Kastelholm inte med. Varifrån forskarnas antagande om att U-559 sänkte ss Kastelholm vet jag inte.)

Nej, i Atlanten uppnådde U-559 inget anseende men i september –41 skickades hon till Medelhavet och kom där till en neslig berömmelse.

I gryningen den 30. oktober 1942 blev U-559 upptäckt av ett spaningsflygplan 70 sjömil norr om Nilens delta. Jagaren HMS Hero dirigerades till platsen för att försöka förstöra U-båten. Samtidigt gav sig jagarna Petard, Pakenham, Dulverton och Hurworth av från Port Said för att hjälpa till.

U-559 ville inte kännas vid en sådan flock. Hon dök. I 16 timmar jagade de fem fartygen ubåten med en konstant ström av sjunkbomber. På kvällen hade U-559 fått nog. Hon var svårt sårad. Tryckskrovet var skadat, vatten läckte in och fyra besättningsmän var döda. Hon kom upp till ytan nära Petard som strax öppnade eld med sina 20 mm Oerlikonkanoner.

Övertygade om att U-559 skulle sjunka hoppade tyskarna överbord i panik och glömde att förstöra kodböckerna till ubåtens Enigma-apparat. Tyskarna plockades upp av de brittiska fartygen och fördes skyndsamt under däck så de inte skulle kunna se det som följde.

Tre brittiska marinsoldater, Colin Grazier, Francis Anthony Blair Fasson och Tommy Brown hoppade i sjön och simmade till den sakta sjunkande, övergivna ubåten. Inne i ubåten hittade de Enigma-apparaten med kodböcker och den för tillfället gällande kodnyckeln.Tommy Brown tog sig ut med de värdefulla fynden  medan Gracier och Fasson stannde kvar inne i ubåten och letade efter mer hemligt material.  Då sjönk U-559. Grazier och Fasson följde bägge med ner i djupet.

Grazier och Fasson tilldelades medaljen The Georg Cross postumt och Brown fick The George Medal.

Brown fick emellertid samtidigt sparken från flottan. Det upptäcktes att han hade ljugit om sin ålder när han sökte värvning. Han var bara 16 år. Han skickades hem till North Shields där han två år senare omkom när han försökte rädda sin syster från ett brinnande hus.

Enigma
En Enigma krypteringsmaskin. Bild: Wikipedia.


Enigma-maskinen och koderna man tog från U-559 var oerhört värdefulla för britterna. Tyskarnas genialiska krypteringssystem,  Enigma, hade länge förbryllat och frustrerat de brittiska amiralerna. Med hjälp av materialet från U-559 kunde man spräcka Enigma-koden och förstå tyskarnas hemliga kodspråk.

Det var de här händelserna som inspirerade Jonathan Mostow att göra filmen U-571 som släpptes år 2000 och sågs av stor publik över hela världen.

Där ser man vilka spår man kommer in på när man forskar om gamla ss Kastelholm med åländsk besättning.

Det är mycket som hänger ihop här i världen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den Ubåten måste ha utgått från Murmansk???

Mässkalle

Anonym sa...

Ännu en mycket trevlig läsning så här på måndagskvällen,tack för det

Eriksson

Ragnarufus sa...

Du levererar igen en intresant läsning, tack för det.
Det var bistra tider till sjöss då, både på och int minst under ytan, man undrar hur galen mäniskan igentligen kan bli tydligen gränslöst.

Anonym sa...

I'd like to find out more? I'd love to find out some additional
information.

my page cellulite treatment cream