KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, februari 13, 2011

Det egyptiska folket

har begått myteri och avsatt sin kapten. Hosni Mubarak lämpades ut ur Kairo och är nu sannolikt strandsatt och grundstött i Sharm el-Sheikh eller Saudiarabien. Mubarak planerade att stå vid rodret och styra det Egyptiska skeppet i flera år ännu, men folkets vilja gick stick i stäv mot hans planer. Det blåser fortfarande stark motvind när den egyptiska militären tar rorkulten för att manövrera mellan alla grynnor och lotsa den egyptiska skutan i hamn för att försöka få henne förtöjd vid en demokratisk kaj.

I kölvattnet av det som hänt ska nu det muslimska brödraskapet och andra parter börja förhandla om rätt kurs mot demokrati. Man får hoppas att förväntningarna håller streck, att förhandlingarna inte strandar, att inga oväntade konflikter seglar upp och att man är sparsam med verbala bredsidor för att försöka skjuta varandras argument i sank.

För att ta loven av konflikter som eventuellt kan vara under uppsegling behövs det nog internationella medlare som kan gjuta olja på vågorna så att Egyptens folk på ett bra sätt kan rida ut stormen och så småningom få god vind i seglen med kursen satt mot modern demokrati.

Man bör vara noga med att inte placera några okunniga galjonsfigurer i förhandlingsposition så att förhandlingarna går överstyr och vattentäta skott uppstår mellan parterna. Då finns det risk för att förhandlarna får stryka flagg, man kanske går på grund och får börja om på ny bog.

Nåväl, detta är nu bara en enkel sjömans betraktelser över ett folk i ett land som nyss gjort sig av med oönskad barlast. Det är bara att hoppas att egyptierna nu får medvind, att de kan undvika de farligaste blindskären och ro skutan i hamn på rätt köl utan att segla i kvav.

Sensmoral: underskatta inte sjömansspråket!

File:Hosni Mubarak ritratto.jpg
Hosni Mubarak (Wikipedia)

4 kommentarer:

brollsn sa...

Hm... jo men risken för roderhaveri är stor, det finns många viljor om vilken kurs som ska sättas så många drar i rorskulten på samma gång...

BP sa...

På våra lokala tidningar är det lite si och så med sjötermerna.. Jag har länge tyckt att någon med sjökunnande borde få läsa artiklarna innan tryck så skulle det bli lite proffsigare. Samtidigt får det ju förstås inte skrivas på det viset att inte medel-Önningeby-päronbonden förstår vad det handlar om!

Anonym sa...

Bomber och granater när Racer läser detta så blir det myteri......

Eriksson

Anonym sa...

Du sa ingenting om skeppskassan, som torde finnas i Schweiz vid det här laget!

Uffe