KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 12, 2011

På listan över viliga gräjär

står Haddocks kompost högt placerad. I tio år har den stått utanför residenset och producerat det ena skottkärrslasset prima mull efter det andra.

Men många grejer man köper är inte gjorda för vinter och snö. I mitten på januari gav bakterierna i komposten upp. Dom fick inte tillräckligt med syre. Orsaken var att kompostskötaren glömde sopa snön från locket. Den lilla hatten som syns ovanpå komposten är frånluftventilen. Om den täpps till slutar det hela fungera så småningom.

Nå, med hjälp av varmt vatten, en riklig mängd kompostbark och flitig omröring vaknade de små rackarna som lever i kompostens buk och nu klättrar temperaturen igen sakta uppåt med ett par tre grader om dygnet.

Det här hände förra vintern också så nu umgås Haddock med planer på att bygga in frånluftventilen i en skorsten för att göra den kapabel att klara av snö.

Ett hushåll utan kompost är som en sjöman utan båt.

4 kommentarer:

Flunkbuster sa...

Kul med kompostering!
På den tiden då jag var onödigt miljömedveten och komposterade både mitt eget och mina grannars matavfall så hade jag en väggmonterad kompostbehållare på 150 Liter som man vevade runt för att syresätta komposten. Den modellen rekommenderar jag om man vill ha en i stort sätt enkel och bekymmersfri kompostering.

Pettas sa...

Komposten är a och o!

Anonym sa...

Kontakta Bror så svetsar han fast ett PEH rör, lätt som en plätt....

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Bror! När du läser detta lyder du Mässkalle omedelbart!