KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, februari 25, 2011

Rapport från Lettland 2

Det finns 112 bilder från Lettlandsresan att titta på här >> men först ska ni läsa bloggkrian nedanför.

Måndag 21 februari:
I matchen mellan naturkrafterna och skeppsbyggnadskonsten har de förstnämnda lidit ett svidande nederlag kunde los tres hombres Häggblom, Lundberg & Lundberg konstatera i måndags morse där de, sittande i Baltic Queens lyxglittrande bufférestaurang, intog morgonmålet medan de, medelst Lundberg d.y.’s iPhone-GPS, kunde fastställa att fartyget brakade fram genom Finska vikens tjocka istäcke i en fart av 20.4 knop.

Lootuse Kula
Lossar matvaror i Lootuse Küla

Fösta målet i Estland var Lootuse Küla, hoppets by, där man tar hand om vuxna, manliga alkoholister, narkomaner och hjälper frisläppta fängelseinterner att komma på rätt spår i samhället. Potatis, lök och äppel lämnades där.

Inta Immermane
Inta Immermane med dotterdotter Elvita
Inta Immermanes gård
Intas gård utanför Zemite

Nu var det 500 km kvar till nattkvarteret hos Inta Immermane i Zemite dit expeditionen anlände vid sjutiden på kvällen. Intill vedspisen som, för att hålla den 28-gradiga kylan utanför stockväggarna,  glödde röd i Intas kök, serverades los tres hombres middag bestående av kalvstek, sås och potatis.

Tisdag 22 februari:
Från Zemite är det 60 km kvar till Auce, som var huvudmålet den här resan. Redan klockan åtta på morgonen styrdes Transiten söderut mot nämnda stad som ligger nära litauiska gränsen. I Auce driver den förträffliga kvinnan Mara Hinsenberga organisationen “Society for Disabled Children.” Mara har genom sitt arbete vunnit stort anseende. Lettiska myndigheter har tilldelat henne diplom och medaljer. Mara är pensionär och har svårt att gå. Som 20-årig flicka var hon passagerare i en buss som körde av vägen och föll nedför ett stup. Mara fick men för livet. Gående tar hon sig fram med käpp eller kryckor. Längre sträckor kör hon med sin eldrivna rullstol. Hennes nuvarande rullstol är gammal och snart bortom reparation. Hon har inte råd med en ny och från myndigheterna får hon ingen hjälp. Häggblom, Lundberg & Lundberg lovade kolla upp marknaden för bra begagnade eldrivna rullstolar i vårt land eller Sverige. Kanske blir det en penninginsamling. Vi åtekommer till det.

Största delen av lasten, kläder, skor, potatis, äpplen och lök lämnades i lager hos Mara. Endast en liten del sparades för att lämnas i Kohila Turvakeskus på hemvägen genom Estland.

Under dagen besöktes tre fattiga familjer där hjälp skänktes direkt från Transitens skåp.

Mara Hinsenberga
Mara Hinsenberga (mitten) med medhjälpare.
Lundberg & Häggblom till vänster.

Höjdpunkten, överlämnandet av synten, det efterlängtade musikinstrumentet till flickan Darta Gaile, sparades till sist. Om flickan blev glad? Hon strålade! Genast satte hon sig vid tangentbordet, lade upp noter på stället och började plocka fram toner. Innan Häggblom, Lundbeg & Lundberg tog avsked plockade hon också fram sin slitna fiol och spelade en melodi till expeditionsmedlemmarnas ära.

Den andra synten som fanns i lasten lämnades hos Mara. Hon visste om en musikalisk pojke som skulle få den.

Darta Gaile1
Darta Gaile, 11 år, packar upp synten.

Onsdag 23 februari:
Klockan åtta anträddes återfärden mot Tallinn. Ett kort stopp gjordes i Kohila där Transiten tömdes på de sista gåvorna från Åland. Kohila Turvakeskus är en organisation som drivs av ett femtontal äldre damer enligt ett system som liknar Emmaus verksamhet. En del av hjälpen man får säljs i en liten butik. För pengarna driver man ett eftermiddagshem för barn och ungdomar i riskzonen, ger dem mat, med mera.

Klockan 18 avgick det glittrande nöjespalatset Baltic Queen från Tallinn med los tres hombres och Transiten från Åland ombord.

Baltic Queen (2)
Baltic Queen

3 kommentarer:

Fru Venus sa...

Vad roligt att båda syntarna kom till användning :-)

Ragnarufus sa...

Fantastisk intersant att få följa eran rese dokumentation i ord och bild,att träffa dessa tacksamma mäniskor kopenserar säkert det bestyr ni haft med insammlig av varor ,planering m.m.
och vad händer om bilen bryter ihop o.s.v
Ni gör ett jätte jobb !

Anonym sa...

Det är ett fantastiskt beundransvärt arbete ni utför! Det är så jag skäms för att jag inte engegerar mig mer än med penningar.
Och just att ni leverar direkt till behövande är väl det bästa! För man blir ju lite less när de stora organisationerna tar det mesta till sin administration...
Hulda