KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, mars 04, 2011

Fyrtioåtta knop på Gölbyrakan

Vad gör man när man vill prova Navionics marina navigationssystem i iPhone och det sjövatten man därvid behöver till att framföra testbåten på ligger gömt under en halv meter is och lika mycket snö?

Jo, man startar Navionics och skapar en båtrutt på landsvägen från Tosarby till Rökerirondellen i Mariehamn och tillbaka. Det här låter sig göra i Navionics eftersom man istället för sjökort kan välja att segla bilen i Google Maps, ja, till och med i Google Earth, där detaljer i geografin på land, såsom vägar, också är utsatta.

Navionics i i Phone


Nu har ju båtrutter den egenheten att de består av ett antal waypoints med raka streck där emellan. Som känt består ju inte en landsväg av raka streck med girpunkter, men lägger man tätt med waypoints går det att följa vägen någorlunda. Och lite Cross Track Error får man ju acceptera när man förvandlar bilen till båt.

Det fungerade utmärkt. När bilens hastighetsmätare visade 90 km/h talade iPhonen om att det gick 48,6 knop och att bilen befann sig på styrbords sida av vägen på Gölbyrakan, precis som sig bör.

Testskepparen är imponerad. Navionics har skapat en suverän navigations-app. Programmet är mycket användarvänligt. Man skapar waypoints genom att peta med ett finger på skärmen. Programmet har allt det som man finner i en riktigt dyr GPS sjökortsplotter. Man kan till och med få rådande vindförhållanden live på skärmen. Efter dagens test kan man lugnt säga att Navionics i iPhone är ett mycket bra navigationshjälpmedel förutsatt att man samtidigt har pappersjökort till hands. Och saken blir ju inte sämre av att appen kostar bara 9,99 euro och då ingår sjökort över hela Europa.

Enda abret är väl iPhones känslighet för vatten. Man ska väl inte ha apparaten i cockpit på en segelbåt när Sjöberg vräker vatten över bogen och regnet öser ner. Det kunde man förstås lösa genom att ha apparaten i en vattentät låda med glaslock. Det finns vattentäta, transparenta plastfordral att köpa till iPhone i men det blir väl bökigt när man ska åt knapparna.

Och har jag talat om att denna fina navigationsapparat också går att ringa med?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blir så jäkla imad av allt du kan, skall du ha den på Träflyte???? Börjar väl bli fullt mä grejor där. Kan meddela Kapten Haddock att jag nu kör hårt mä "ditt" bröd, jättegôtt jueee så jag blir i form till seglingssäsongen.....

Mässkalle

Anonym sa...

Har man km/h vid hamnarna,kanalen... så kan man använda knop på vägarna

Eriksson