KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, mars 10, 2011

Röda kon?

Detta är alldeles otroligt, egentligen.

Röda kon

Conny Andersson har hittat en bild i Åbo Akademis bildsamlingar som sägs visa skäret Röda kon i Lumparn. Bilden anges vara från 1890-talet.

Under hela min livstid har det funnits en liten fyr på skäret. Fyren behöver inte vara hög, och det är den inte heller, eftersom den nästan cirkelrunda Lumparn (nedslagskrater) är bara ca 10 kilometer i diameter. Varför i herrans namn hade man här på skäret en fyrkonstruktion som jag bedömer är ca 15 meter hög?

Är bilden verklig eller är den ett tidigt exempel på bildmanipulation?

Läsarnas åsikter i denna fråga är välkomna.

5 kommentarer:

Pettas sa...

Antagligen blåste den bort, fyrkonstruktionen från år 1890, precis så där lagom tills du föddes. Sedan återfick de vettet och lade dit den mera passliga. Tror inte att de har manipulerat, förstår inte alls varför man skulle ha gjort det isåfall.

Hälsa fru Haddock att jag håller med Bamsan om bilen. Den är fin!

Anonym sa...

Tja , kanske att på 1800-talet inte hade radar,gps, kanske någon steamare fanns för övrigt med segel m.m utan bara såg med blotta ögat så kanske det krävdes en ordenlig fyr på Röda kon, men varför heter den Röda kon??

Eriksson

Bosse Taipale sa...

Kanske dom lokala narra opp dom kaspiska.

Anonym sa...

Klart det är sant! Båtarna var ju mindre förr, typ... så fyrarna behövde inte vara stora...
Hulda

Anonym sa...

Landhöjning. 1890 var Röda Kon betydligt lägre och mera utsatt för sjöberg. Därför måste fyren vara hög (speciellt med tanke på den kontruktionen som visas på kortet) för att klara väder och vind.