KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, april 19, 2011

Kaptenen gick på dass, båten sjönk

sub_full

Annorlunda sjöhistorier är denna blogg alltid på utkik efter. Den här, om ubåtskepparen som gick på muggen och därvid sänkte hela ubåten, håller måttet. Jag hittade den sanna berättelsen på Old Salt Blog. Jag har översatt den från engelska.

Den 14 april 1945 var den tyska ubåten U 1206 på krigspatrull utanför skotska kusten. Det gick rakt åt arslet, kan man säga.

U 1206 var en av de ubåtar som under senare delen av kriget fick en högtryckstoalett installerad. En sådan toalett kunde användas även i undervattensläge. Att spola dessa toaletter var extremt komplicerat. Ubåtsmännen fick särskild skolning i att spola.

När kapten Karl-Adolf Schlitt hade tryckt färdigt fick han problem med spolningen. Han kallade på en maskinist som vred på fel ratt vilket fick vatten att strömma in i ubåten. Vattnet nådde batterirummet, klorgas började utsöndras och kapten Schlitt var tvungen att ta ubåten upp till ytan. Ubåten befann sig bara tio sjömil från skotska kusten. Den upptäcktes genast av brittiskt flyg som anföll, dödade en besättningsman och skadade ubåten. Kapten Schlitt beslöt att spränga ubåten i sank och överge sig åt britterna…

Den engelska versionen finns bakom länken:
http://www.oldsaltblog.com/2011/04/14/the-toilet-that-sank-the-submarine/

Inga kommentarer: