KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, april 17, 2011

Väntans tider

Det går långsamt.
Is har en värmekapacitet på 2,1 kJ/kg°C medan flytande vatten har 4,2 kJ/kg°C. Den flytande formen behöver alltså dubbelt så mycket energi för att bli en grad varmare. Vid själva fasövergången krävs det 334 kJ för att få 1 kg 0-gradig is att smälta till 0-gradigt vatten. (Wikipedia)

Där ser man...

Med rederiets båda fartyg sjöklara är det inte mycket annat att göra än att gå och blänga lömskt på istäcket i lagunen.

Just nu sitter ett gäng vitfågel och håller morgonmöte mitt på sundet. Svanarna tar sig en tupplur drivande i den lilla bit öppet vatten som, tack vare utfallsdiket,  finns runt vår brygga. Skrakparet paddlar av och an nedanför holken de valt. Sex sothöns busar med varandra i vasskanten. Väntans tider. Det ska göra ont när knoppar brister.

Men man borde egentligen vara glad för att det tar tid nu. För när isen går är det som att dra proppen ur badkaret. Swosch, slurp och sedan är det höst.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Stopp och belägg Haddock nu skall vi vara positiva och invänta först den underbara våren sedan en skön sommar och sedan hösten som för min del e den bästa årstiden på året sedan Swsch,slurp så kommer den långa vintern.
He en trevlig valsöndag

Eriksson

Pettas sa...

Oj, jag trodde nästan att det skulle bli kattungar...att Bamsan var i väntans tider
Här är lika förtvivlat isigt i vikarna...Uffe berättade att man för flere år sedan skuffade ut stora isflak med flere båtars hjälp för att få komma ut på böljan den blå.
Vi får inte i vår båt ens...nästan bara is på Emblas ställe

Bosse Taipale sa...

För att få tiden att gå innan det är dags att talja skeppsskorporna kan Kapten ta sej en titt på den här husbåten, som redan hunnit från Isla de la Gomera till St. Martin/Sint Maarten.
Byggd av polyetenrör och aluminium och utrustad med det senaste inom navigationsutrustning heter den självfallet An-Tiki.

Anonym sa...

Är det samma svanpar som förra året?

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Bosse! Jag har missat An-Tiki totalt! Tack, tack, det blir ett blogginlägg.

Mässkalle, vi antar att det är samma par. Dom verkar känna oss. Vi får komma ganska nära. Inte helt inpå, dock. Det vill vi inte heller. För många år sedan brukade vi mata svanarna och dom åt ur handen men det har vi slutat med.