KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, april 29, 2011

X-bow-båtarna får lovord från sjömännen som kör dem

Ulsteins yxbogbåtar skördar positiva omdömen. Yxa? Jo, X-bow står faktiskt för Axe-bow. Konstruktionen klyver ju vågorna som en yxa. Bloggen skrivit om båtarna flera gånger tidigare. Det har nu byggts över 40 båtar med den här revolutionerande bogformen och erfarenheterna är närmast sensationellt positiva. Allt blir bättre:
lugnare gång, bättre fart i motsjö, mindre bunkerförbrukning och mindre påfrestningar på fartyget i grov sjö. Bland annat.

httpwww.nauticexpo.com
Bilden från: http://nauticexpo.com

Lär dig mer om yxbåtarna:
http://www.shippipedia.com/ulstein-x-bow%C2%AE-five-years-overwhelming-response-from-users/
http://marineinsight.com/news/features-and-benefits-of-x-bow-ship/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=features-and-benefits-of-x-bow-ship

800px-Well_intervention_vessel_Sarah
Foto: Wikipedia

3 kommentarer:

BP sa...

Det skulle vara otroligt intressant att få prova en Misida med X-Bow! Det pratas om bunkeroptimering etc men med X-Bow skulle otroliga summor sparas på bunker och hamnkostnader. Vilken Åländsk redare vågar vara först??

Kapten Haddock sa...

Jo, shippingfolk, Ulstein säljer licenser så det är bara att köpa en och börja bygga.

Jag gissar att jag från mitt Fiddler's Green kommer att få se större delen av världens handelsflotta utrustad med yxbogar om sisådär ett halvt sekel. X-bowbyggandet tar nog inte riktig fart innan Ulsteinpatentet går ut.

Anonym sa...

Vågar man satsa en tia på att GS är först på Åland??

Eriksson