KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, juli 10, 2011

Intriger, strider, pompa och ståt vid Kastelholms slott

Texten nedan är hämtad från Sunds kommuns webbsida . På halvtaskig svenska presenterar man det fina evenemang som Tor Kudinoff startade för några år sedan. Sunds kommun är NATIONALLANDSKAP. Det är fina grejer, det. Man borde prata bra svenska när man är så fin!

Kopierat från Sunds kommuns hemsida:
År 1556 tvingades Gustav Vasa fly med följe från Åbo över till  Åland. Åbo var hotat av ryska styrkor och kunglige Majestet med följe fick fly över till Åland. På Kastelholm slott såg  Gustav Vasa en komet på himlavalvet. Detta ansåg han vara ett speciellt järtecken. Hur skall det gå för Vasa ätten? För att hålla i åminnelse denna händelse samt Vasa ättens andra besök på Kastelholms slott under 1500-talet anordnas Gustav Vasa dagarna vid Kastelholms slott, en marknad med1500-talets tema, med försäljning och historisk mat och dryck. Under dessa dagar får besökaren en djupdykning i Kastelholms slotts storhetstid och i Vasa ättens öden under 1500-talet. I en historisk marknadsmiljö  utspelas en stor mängd historiska skådespel, med både intriger, strider, kärlek, och kunglig pompa och ståt. Kom med på ett äventyr genom 1500-talet på Kastelholms slott med Kung Gustav Vasa och hans ätt.

Det gjorde vi. Jag gjorde en liten film av det hela.

Tor Kudinoffs Gustav Vasa-dagar, i dagarna tre, andra veckoslutet i juli, är bra!

Länk till Gustav Vasa-dagrnas webbsida >>

2 kommentarer:

Pettas sa...

Ni är duktiga, ni sundskarlar!
Lycka till med Vasadagarna!

Bosse sa...

Jo du, Haddock

Det står faktiskt "Sund är Ålands enda nationallandskap." Ett synnerligen ohyfsat sätt av en offentlig institution att säja att Sund är ett nationallandskap. Sagt å våra vägnar!

Inledningen av webbsajten sätter tonen på hela eländet;
"Vi hoppas kunna välkomna dig som ny invånare till vår kommun, men vi välkomnar naturligtvis även alla besökare som kommer till kommunen för att uppleva alla våra sevärdheter!"
"men vi välkomnar", det låter inte riktigt som om sundskararna välkomnar utan bara håller till godo med besökare som inte har för avsikt att köpa tomt av kommunen.

Och på första sidan som riktar sej till turister fortsätter skribenten:
"Kommunen samarbetar med Museibyrån och har ett avtal om en gemensam turistinformation vid Grindstugan."
Det är ju bra att turisterna får reda på att kommunen har ett avtal med museibyrån, så dom inte får för sej att kommunen informerar dom helt på egen hand.
Var Grindstugan ligger behöver dom naturligtvis inte veta. Att ett turistinformationsställe säljer vykort - det är det ju lämpligt att upplysa turister om, för det känner dom knappast till.

Tänk om, sundskarar, vi inför prestationslön på kommunkansliet så får kommunen så stora intäkter att vi andra kan sladanka som kuwaitier.