KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, juli 07, 2011

Var är Laura Dekker?

Laura Dekker

Bloggen har följt femtonåriga flickebarnet Laura Dekkers solosegling jorden runt ända sedan hon startade från Gibraltar den 21 augusti 2010. Vi ska kolla upp vad hon gjort sedan vi senast skrev om henne. Då befann hon sig hos San Blas-indianerna i Karibien.

Den 11 april i år passerade hon Panamakanalen, korsade ekvatorn 25 april och anlände till Galapagos-öarna den 26. Den 7 maj seglade hon från Galapagos till Marquesas-öarna dit hon anlände den 25 maj efter att ha seglat en sträcka – den längsta hittills – på 2960 nautiska mil över öppet hav utan land eller öar i närheten. Mellan 1 och 8 juni seglade flickebarnet från Marquesas till Tahiti. Så fortsatte färden till Bora Bora där hon vistades en tid och i skrivande stund är hon på väg till Tonga dit hon anländer om ett par dagar.

På kartan kan man se Lauras planerade rutt.  Observera att hon har en alternativ rutt runt Godahoppsudden “ifall pirataktivitet omöjliggör passage genom Adenviken.”

Så som piraterna nu härjar i rövhålet Adenbukten är det vår gissning att Laura får välja Godahoppet!

60224564-map-showing

6 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på vad som hände den danska seglar familjen så får man hoppas att hon inte far via Adenbukten.

Eriksson

Fru Venus sa...

Tuff tjej, men jag undrar hur hennes föräldrar tänkte...

Freedomtravel sa...

Cool tjej det där, imponerad! Hoppas att det går bra för henne!

Kapten Haddock sa...

Fru Venus! Laura har föräldrar med öppna sinnen. Hennes far har kämpat i domstol mot holländska myndigheter för att dottern skulle få segla. Starten gick från Gibraltar därför att i anda lämplig startländer ansågs Laura för ung för att få vara laglig kapten på egen båt. Fadern seglade alltså med Laura från Holland till Gibraltar för att hon överhuvudtaget skulle kunna komma iväg. En man som litar på sin dotter, alltså!

Bengt Larsson sa...

Svaret på frågan om hur föräldarna tänkt är väl om man läst bakgrunden, att pappan inte vill stoppa henne om hon är tillräckligt kunnig, säkerhetsmedveten och självständig, om antal år sedan födelsen varit det enda riktiga argumentet mot. Hennes mor har varit mycket mer tveksam men Laura har övertalat sin mor, domstolen och en del andra om sin beslutsamhet och lämplighet. Hon har ju inte övertalat "Fru Venus" eftersom hon bara vet ålder och kön och inget om bakgrunden. Många anser 18 (en del 21) vara minimum för att resa själva av rena principskäl (beskydd anses viktigare än frihet före 18) men det är rätt vanligt att yngre reser ensamma (dock sällan med segelbåt), vilket bruka skapa kritik.

Kapten Haddock sa...

Tack, Bengt, för din kommentar. Du fångar, i ett nötskal, bakgrunden till att Laura fick segla.