KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, augusti 07, 2011

Några knopar

är det nödvändigt att kunna oavsett om man är slaktare, brevbärare, bonde eller hemmavarande fru. Och en båtägare borde starkt överväga om han alls ska ge sig ut på sjön innan han kan slå åtminstone dubbelt halvslag, pålstek, skotstek och råbandsknop.

Sen gäller det att veta när man ska använda de olika knoparna också. Bloggskepparen blir förbannad när folk kommer rusande i en hamn för att “hjälpa till” att ta emot förtöjningarna. Ofta tar dom första tampen och slår ett dubbelt halvslag runt närmaste pollare.

Stupido! Imbecile! Dubbelt halvslag ska aldrig användas på det viset. Det kan sluta med att man får ta till kniven när man ska lossa tampen. Ska dubbelt halvslag i ovannämnda fall användas ska det i så fall slås runt egen part.

Det finns knopar som man kanske inte direkt behöver men som är roliga att kunna. En sådan är highwayman’s hitch eller fire man’s hitch. (Kan inget svenskt namn på den)

Idén till detta inlägg kommer från gCaptain >>

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan göra en trumpetstek jag så de så...

Mässkalle

Anonym sa...

Hur är det med kärring knut mässkalle?

Kapten Haddock sa...

Kärringknut är ju en felslagen råbandsknop. Bör aldrig användas.

Fru Venus sa...

Det är därför jag alltid står och håller i snöret tills det kommer nån och knopar-knyter ;-)

Anonym sa...

Highwaymen´s hitch kallas smugglarstek på svenska. Finessen med den är att man med ett enkelt ryck snabbt löser knopen. Jag använder den i fören på snurrebåten när den ligger i båthuset och livbojen på Isolde är fastgjord med smugglarstek.

Capt. Morgan

Kapten Haddock sa...

Tack för det Capt. Morgan. Glöm nu inte det, kära läsare. Smugglarstek. Använd den knopen. Den är bra!

Anonym sa...

Nja, halvslag runt pollaren på bron har jag/vi nog använt i alla tider och har aldrig behövt ta till kniven, men smugglarstek har jag aldrig hört talas om förrän nu.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Halvslag runt en klen pollare, eller ännu värre, i en förtöjningsring, när Träflytes vindfång i kuling rycker i tamparna är att skaffa sig problem när man ska lossa knopen. Att förtöja med halvslag är FÖRBJUDET. Två varv runt pollaren eller ringen och så halvslag runt egen part går däremot bra.