KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, september 01, 2011

Shtandart korsar mitt spår — ofta

För sex dagar sedan fotograferade jag henne i Åbo. Igår var hon i Mariehamn (det skrev Ålandstidningen om igår under rubriken: “Nybygget som dröjde 267 år.”) och idag fotade jag henne utanför Furusund. Fregatten Shtandart är, precis som bloggskrivaren, på väg till Stockholm.

 

Shtandart

I Furusund passerar Shtandart historiska trakter och i Ålandsviken som låg ungefär där som nuvarande gästhamnen ligger har historiska händelser timat. Wikipedia skriver:

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp.

I juli 1463 låg här en hel flotta, under befäl av unionskungen Kristian I, på väg till Åbo och krig mot Ryssland. Vattnet var åtskilliga meter högre då, så den 24-streckiga ristningen Kompassrosen (nu ovanför de gula paviljongerna vid gästhamnen) höggs förmodligen in på dåtidens strandhäll. Det är den äldsta i Norden och den enda med kunglig krona.

Från 1724 års kungabesök i Furusund av Fredrik I finns en inristning, kalladkungaristningen ”Kong Frederik 1724” på Ålandsbergets nordvästra sluttning.

Från lantvärnets läger vintern 1808-1809 i samband med Finska kriget finns en massgrav kvar vid Ryssängen även kallad Tullängen, då mängder av soldater svalt ihjäl, frös ihjäl eller dog ”lantvärnssjukan”.

1837 anlades en optisk telegraf i Furusund för att via några mellanstationer kunna ta emot meddelande från huvudstationen vidMosebacke torg i Stockholm. Stationen hade tjänat ut när en elektrisk telegraflinje invigdes 1871 från Stockholm till Arholma[4].

Under koleratiden i mitten på 1800-talet var Furusund karantänstation för fartyg från Ryssland och Finland, vilket namnet på ön som numera är en halvö Karantänsholmen påminenr om.

År 1882 köptes Furusund av hovjuveleraren Christian Hammer. Hans vision var att förvandla Furusund till en exklusiv badort. Ön hade redan då rykte om sig som kurort och saltsjöbad, men det var Hammer som hade de stora visionerna och fick hit det ”fina folket”. Alla hus, vägar och platser döptes om till romantiskt klingande namn, gärna italienska som Isola Bella, Venezia, Monte Bello, Bellevue osv.

Under 1920-talet och framför allt under 1930-talets depression förlorade Furusund allt mer sin status som badort. I stället för Stockholms jet set kom skärgårdsbor som tjänat stora pengar på spritsmuggling under alkoholregleringen hit för att roa sig, något som gav Furusund dåligt rykte.

Shtandart

3 kommentarer:

Bosse Taipale sa...

Jag besökte Shtandart i Västerhamn och tog några foton.

http://sites.google.com/site/bossetaipale/shtandart

Anonym sa...

Dear Kapten Haddock, thank you for amazing photos of our ship! Could you please send me originals to put them on our website www.shtandthese photos in higher resolution?
With copyright sign.
Olga Preobrazhenskaia
communications director of Shtandart,
press-center@shtandart.ru

Kapten Haddock sa...

Sure, some photos coming your way... :)