KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, oktober 25, 2011

‘Abd al-Wali från Sund

skriver dagens ålandstidningar om. Till de av mina läsare som har oturen att inte få bo på Åland och måste framlida sina liv utan ålandstidningar förmedlar jag följande:

Den 24 oktober 1811föddes Georg August Wallin i Sunds kommun på Åland. Sina första åtta levnadsår tillbringade han på häradsskrivarbostället i Berg. (Där ser man. Här kan man konstatera att Georg hade både födelsedag och födelsekommun, men dock inte kärleken till araber, gemensamma med bloggskrivaren)

Sedan for Georg till både Helsingfors och St Petersburg där han studerade orientaliska språk och annat som kunde vara värt att veta om araberna. Ovanpå detta for han till Arabiska halvön där han gjorde upptäckter och blev berömd.

Igår, På Georg Gustavs och min födelsedag, avtäckte Ålands vice lantråd, tillika kulturminister Britt Lundberg vid en enkel men högtidlig ceremoni en plakett till Georg Gustav Wallins åminnelse. Nämnda plakett sitter nu på väggen till häradsskrivarbostället i Berg.

Conny Andersson var närvarande vid plakettceremonin. Han skickade nedanfinnades bilder:

Kjell Frisk blåser arabiska toner

Kulturministern håller tal

Med detta sagt är det bara att packa rullbagen och dra iväg till Teijo med Alfågeln klockan 05:30 i morron bitti.

För örnen som svävar på Kimitoöns termik ser Western Shipyard i Teijo ut så här:

Teijo, Western Shipyard

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att få se flygbilder från varvet, vad kan de 2 större byggnaderna snett upp mot höger, ser ut som gamla ryska kaserner?Mässkalle

Haddock sa...

Känner inte till byggnadernas ursprung. Den till höger finns inte kvar. Den brann för några år sedan. I nyggnaden till vänster finns varvets kontor.