KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, november 14, 2011

Tidszoner

sägs det mycket om i åländska media just nu. Detta efter att politikern Danne Sundman (OB), för fjärde gången, har lämnat in en åtgärdsmotion om att införa “svensk” tid på Åland.

Standard_time_zones_of_the_world

Djup okunskap i ämnet tidszoner blottläggs i inlägg i tidningarnas SMS-spalter. Låt oss reda ut begreppen.

Jorden är indelad i 24 tidszoner som vardera omspänner 15 grader longitud. I mitten av en sådan zon står solen som högst klockan tolv på dagen. Tidszon 0 (noll), koordinerad universell tid, UTC, ligger 7,5 grader på varje sida av Greenwich nollmeridian, alltså från 352,5 grader västlig  till 7,5 grader ostlig longitud. Tidszon +1, centraleuropeisk tid, CET, ligger följaktligen mellan 7,5 ochh 22,5 grader ostlig longitud, tidszon +2 från 22,5 grader till 37,5 grader, osv, hela jorden runt.

Om vi överför detta till geografin så ser vi att meridianen 7,5 grader ost går ungefär vid Mandal i Norge och 22,5 grader genom Dalsbruk på Kimitoön.

Således ligger Åland väl innanför tidszon +1 (Önningeby ligger på 20 grader ostlig longitud) men det gör också hela finska västkusten ända upp till Åminne i Österbotten.

Om man konsekvent skulle införa zontid efter longituden så har de flesta länder “fel” tid någonstans.I hela Skandinavien är det bara Danmark som i sin helhet ligger i rätt tidszon.

Island ligger i västra kanten av zon noll och har sin nordvästra udde stickande in i zon —1, men ändå har islänningarna valt att tillhöra CET, zon +1.  Frankrike, Spanien och Algeriet ligger alla nästan i sin helhet inom zon 0 men ändå tillhör de zon +1. I USA har man sex olika tider medan Kina, som breder ut sig över fem zoner, bara har en tid!

Trots teoretiska femtongraders zoner kan man med tiden alltså göra lite hur som helst.

Lycka till, Danne Sundman.

8 kommentarer:

BP sa...

Jag tycker att Danne kan flytta till Sverige så är hans tidsproblem lösta...

Anonym sa...

Ja du BP jag måste bara hålla med dig,läste att det kommer en driva med kulturella leader pängar till Kumlinge, man får gratulera kommunen i öst

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Nå, pojkar, var fösiktiga nu, annars kanske Danne ser till att sätta gränsen mellan CET och EET i Delet istället för i Skiftet. Det skulle se ut det, BP, om du fick ställa klockan en timme bakåt när du åker från Kärringåddi till Hummelvik :)

Skämt åsido, Danne har ju listat en rad fördelar med CET på Åland. Kanske näringslivet och finansnissarna håller med honom, jag vet inte.

Jag ville med inlägget visa att länder ofta väljer att ha den tid som är mest praktisk, inte den som femtongraderszonerna anger.

Anonym sa...

Ha,ha vilket tövel de sku bli på turlistorna på skärgårdsfärjorna om klockskiftningen blir mitt på delet.

Jag tycker vi skall ha den tid vi har nu men AVSKAFFA den förbenade sommar/vintertid.

Eriksson

BP sa...

Ja jag är helt enig med dig Eriksson! DST har nog spelat ut sin roll. Ryssland har slopat den numera och det kommer nog att följas av andra med tiden.

Det känns som politikerna inkl Danne borde fokusera på ekonomin i första hand!

Anonym sa...

Tack för det, Vi kanske skulle kunna gå till val på den frågan, nåja LR arbete är inte klart, budgetunderskott m.m så det här med svensk tid verkar att man har för lite att göra.
Kanske man borde införa en egen tid i Lemland som kunde vara "kvartförehalvi" någonting.

Eriksson

Edgar sa...

Vart Danne ska flytta låter jag vara osagt. Men jag kan nog ge några alternativ om någon är intresserad :)

Anonym sa...

E de Edgar Ström? Jo Vi e nyfikna på alternativ.

Eriksson