KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, december 29, 2011

När ålänningarna fiskade sill vid Island

I mitten av förra seklet begrep inte folk att sillen i haven kunde ta slut. Det var bara att ösa upp den feta fisken och bli rik, trodde man. Skeppsredaren Edgar Erikson var en av dem. Edgar, son till segelkungen Gustaf Erikson, hade varit chef för det anrika rederiaktiebolaget Gustaf Erikson sedan fadern Gustavs död 1947.

Ur en artikel skriven av sjökapten Åke Bomanson, befälhavare på s/s Skogsö:

“Experimentet med sillfiske uppe vid Island startades här på Åland i medlet av maj 1950 av tvenne optimister. Skeppsredare Edgar Erikson var den första här, som trodde att djuphavsfiske borde ligga för ålänningarna, och han blev den drivande kraften till bildande av ett bolag med affärsmannen Jan-Erik Eriksson som verkställande direktör. Tiderna voro allt annat än lysande för fraktfart och det låg nära till hands att pröva fiskelyckan. Havsfiskebolaget Jan-Erik Eriksson & Co, som det nystartade sillfiskebolaget kallades förhyrde ett av skeppsredare Eriksons fartyg, s/s Skogsö som under tre veckors tid ombyggdes till den uppgift den nu skulle fylla.

S/s Skogsö är en utmärkt sjöbåt, men ur sillfiskesynpunkt för stor för ett notlag och för liten för två. Den utrustades dock för tvenne notlag. Då varje notlag har en besättning på 12 man, vartill kommer dixelmän, fiskare och ordinarie manskap, kom besättningen i sin helhet upp till 50 man. Mycket fordrades för att utrusta fartyget med alla upptänkliga förnödenheter, som skulle räcka i tre månader. Förutom proviant var friskt vatten och bränsle de förnämsta, men även för fisket, vilket ju är huvudsaken, fordrades en massa förnödenheter, så det var inga småsummor, som bolaget måste investera under det först året.”

Läs hela texten här >>

Ss Mars

S/s Skogsö, ex Mars.

Resultatet av denna första fiskesäsong med s/s Skogsö blev magert. Man kom hem med 1680 tunnor sill. Man beslöt dock att fortsätta även 1951 och då blev resultatet ännu sämre, 877 tunnor.

Resan 1951 var dramatisk. Besättningen söp och slogs med knivar. Några vägrade arbeta. En blev sinnessjuk och en annan dog av hjärtslag. Det kan ni läsa mera om här >>

Skogsö 1

Det en gång världsberömda rederiaktiebolaget Gustaf Erikson för idag en tynande tillvaro, vilket också syns på deras webbsida >>

Uppgifterna till detta inlägg kommer från Conny Andersson. Tack Conny!

2 kommentarer:

Mässkalle sa...

Tänk vad mycket historia det finns, mycket intressant....

Flunkbuster sa...

Intressant läsning.
Under 60 och 70-talen fanns en del Åländska fiskebåtar som åkte upp mot Island, Norska havet och trakterna där omkring för att fiska lax på vintrarna. Det var ett sätt att undvika vinteruppehållet där hemma.
"Havsörns Erik" var väl också dit upp med sin båt för att tråla räkor några vintrar, med varierande resultat som följd.