KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, december 19, 2011

Utdragen dramatik i Rosshavet

Ryska fiskebåten Sparta, 48 meter lång, med 32 mans besättning körde på ett isberg i fredags klockan tre på morgonen. Isen slet upp et 30 cm stort hål i sidan, 1,5 meter under vattenlinjen. Hon tog in vatten och fick 13 graders slagsida.
sparta sinking new zealand rccnz
Sparta. Bilden tagen från Herkulesplanet som dumpade en reservpump till fartyget. Bild: Maritime New Zealand
Rescue Coordination Centre New Zealand (RCCNZ) uppfattade Spartas nödanrop som sändes från en position som ligger vid den arktiska iskanten i Rosshavet,  2000 sjömil (3704 km) söder om Nya Zeeland. RCCNZ tog raskt reda på att tre fartyg befann sig i närheten men alla tre besväras av farlig drivis så om det alls är möjligt för dem att undsätta Spartas besättning skulle det ta många dagar.
Ett norskt fiskefartyg ligger bara 19 sjömil från Sparta men drivande havsis gör det för farligt för henne att gå till Spartas undsättning.
Spartas besättning kämpade på och bland annat har de dragit förtöjningstrossar till fast is. Hennes länspumpar höll nästan jämna steg med inflödet från läckan. Men bara nästan. Vattnet ombord ökade sakta. Då skickade Royal New Zealand Air Force iväg ett Hercules-plan som, efter en sju timmars flygning från Christchurch, fallskärmsdumpade en länspump som besättningen redan fått igång.
På RCCNZ säger man att med hjälp av reservpumpen pumpar nu besättningen ut lika mycket vatten som kommer in men för att kunna täta läckan behöver man stoppa en av pumparna och då börjar vattnet ombord genast stiga.
Senaste nytt är att Spartas ägare nu har chartrat Sydkoreanska isbrytaren Araon för att gå till Spartas undsättning. Det tar sex dagar innan Araon är framme.
Man kan förstå att de 32 ombord på Sparta håller tummarna för att pumparna ska fungera.
Det är inte alla som kan se fram emot en fridfull jul!
488px-Antarctica_Map
Vid iskanten, “Ross Ice Shelf”, ligger Sparta.

2 kommentarer:

Mässkalle sa...

Skall sådana här händelser behöva hända med tanke på den väderinfo man kan erhålla??

Kapten Haddock sa...

Man kan tycka så men drivisen är väl svår att hålla koll på. Vi minns ju hur det gick för passagerarbåten Explorer som jag skrev om 4 juni 2009.