KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, januari 16, 2012

Costa Concordias kapten uttalar sig

På fredagskvällen högt uppsatt och beundrad kapten på ett av världens finaste kryssningsfartyg. På lördagsmorgonen föraktad brottsling. Det är nästan så man tycker lite synd om honom, kapten Francesco Schettino. Även rederiet, hans arbetsgivare överger honom. Tänker inte backa upp honom, ser det ut som.

Jag har översatt intervjun med kapten Schettino från BBC’s engelska dubbning, eftersom min italienska inskränker sig till ett fåtal kommandon man behöver kunna i La Spezias hamnkvarter.

Så här säger kapten Schettino, ungefär:

“Vid sådana här speciella tillfällen måste man ha förmågan att fatta beslut  och förstå vad som är det bästa alternativet och jag tror att nästan alla passagerare är räddade.

Vad som hände var att när vi seglade med ett turistnavigationssystem, som man kan se på revan (i fartygssidan), fanns där lateralt utstickande klippor. Även om vi seglade längs kusten med turistnavigationssystemet tror jag att klipporna inte upptäcktes då fartyget inte rörde sig framåt utan sidlänges som om det fanns klippor under vattnet. Jag vet inte om de upptäcktes eller inte men sjökortet visade bara vatten 100-150 från stranden och vi var ungefär 300 meter från stranden. Vi borde inte ha gått på grund.”

Intervjun har jag översatt härifrån: http://www.youtube.com/watch?v=sahPmQa5_6k&feature=related

Men vad fan säger karln? Vad i herrans namn är ett turistnavigationssystem?

Hjälp mej, någon där ute!

2 kommentarer:

Fru Venus sa...

Det är ett sånt där turisterna ska navigera själva via sin ajjfån och sen drar kaptenen lott om vilken rutt han ska använda. Tror passagerarna får lite rabatt på sin kryssning då. Typ.

KARLAVAGNEN sa...

Fann en bra sida som har lite mer förklaringar. http://blog.geogarage.com/ tror att det är en felöversättning och att vad som menas är en turist kurs, typ sightseeing. Lär inte vara helt ovanligt att man åker nära öar för att stoltsera med skeppen samt att ge passagerarna något att titta på.

Minne för livet fick ju alla omboard på fartyget, ialla fall de som överlevde. Det är minst sagt helt vansinnigt och .... ja en massa annat också men det vore inte politiskt korrekt.