KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, januari 27, 2012

Från Stockholms horisont

Bloggskrivaren finns i Stockholm kommande vecka och lite till. Det kommer nya bilder vart efter.

Bilder från Stockholm >>

68 kommentarer:

Anonym sa...

Nu får du slå ner lite på takten, gran canaria-estland-helsingfors-stockholm på någon vecka...

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Ingen fara, Eriksson. Dylik framfart är bra för bibehållande av ett lättdrivet skrov på vilket inte långhalsar eller mossa får tillfälle att bita sig fast.

Anonym sa...

He,he svarslös e du nog inte men ha det det bra i Elstocholmo och ett besök på "donken" e ett måste.

Eriksson

Anonym sa...

Äntligen får man se en hantverkare i en riktig snickarväst det är mången år sen man såg en sådan, du borde ha kapat den gamla golvsockeln för att få en snygg gir med den nya men det blir säkert bra ändå.

Eriksson

Anonym sa...

Tordes inte påpeka det. haha

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Golvlisten, den gamla, är en slät 12 x 95 mm bräda på vars övre kant löper en elkabel. Inte så lätt att kapa och jag tänker ändå inte använda 45-graders girar, utom i ytterhörn eftersom listen är slät. Annars håller jag med...

Kapten Haddock sa...

Ett förtydligande kanske är av nöden. Det ni ser på bilden som kan verka som en profil på sockeln är en smyglist ditsatt för att det uppstod en springa under sockeln när man slet bort flera lager matta och tog fra trägolvet. Smyglisten har vi naturligtvis slitit bort. Den måste ju dit igen sedan, förstås.

Anonym sa...

Skansbron, är det den som går över hammarbyslussen?

Kapten Haddock sa...

Jo, Skansbron är äldst, en öppningsbar klaffbro som togs i bruk 1925. Nu finns två broar till över Hammarbyleden, Skanstullsbron från 1947 och Johanneshovsbron från 1984. Hammarbyleden är den sjöfarled som genom Hammarbyslussen tillåter även ganska stora fartyg att gå in i Mälaren.

Anonym sa...

Jo för en som dagligen är i bygbranchen men nog spikar man dosorna me 2st. 4" spik men stockholmarna ligger väl lite före.
Ser ut som det bilr spånskivor istället för gips.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Titta igen, Eriksson, nog är det 13 millis gips, alltid

Anonym sa...

Jo det stämmer akkurat men när jag såg bild nr 14 såg det ut som spån.. men jag tycker om att du sätter i karjuntalja i mellanväggarna då man i landet i väster gärna vill vara utan för man menar att luften isolerar ljudet men det låter som en fiollåda..

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Enig med dej, Eriksson. Alltid bergull i mellanväggar!

Haddock sa...

Dagen och spacklet tog slut. Morgondagen första bestyr blir en tur till bygghandeln på Folkungagatan. God natt!

Kapten Haddock sa...

Och Google verkar tro att jag flyttat till Silicon Valley eftersom tidsangivelsen på kommentarerna ligger åtta timmar efter verkligheten...

Kapten Haddock sa...

Eriksson, det blev frukost på Donken idag, en frukostmacka å en mjölk. Egentligen e de emot mina principer att besudla gommen med sådan föda men när du sa att det var obligatoriskt, så...

Anonym sa...

Förlåt en okunnig sailor, vad är donken? Låter som ett tyskt ölsjapp med sågspånsgolv.

Horsepower

Anonym sa...

Haddock och jag som är lite bevandrade i dom kulinariska inneställen i storstäderna vet att Donken = Mc Donalds, visst lite onödigt men nog sitter en Big M&co fint ibland, spacklar du på svenssons vis d.v.s 2 ggr eller som proffsen 3 ggr?

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Tre gånger, å så blir de till å ta snabbspackeltuben å gå över en fjärde gång efter första omgången färg, har jag funderat.

Anonym sa...

Låter som ett riktigt gediget arbete, sen blir det att måla "lindbloms"grön den mörkare färgen bilr kanon.....

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Va kul att du tyckte det, Eriksson, det lutar åt att det blir den färgen i pojkrummet, säger svärdottern. En bit kvar dit dock, i morgon, torsdag blir det spackling tredje gången å sen målning av tak.

Anonym sa...

Å sen skall det bli montering av dörrar,lister,foder m.m låter som att helgen för Haddock blir på "söder" men med alla dessa mathak går det nog ingen nöd. Här hemma har vi blåst och -16 gr, jo i morgon börjar åter Rolfen sitt kajkade på ålands hav.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Jo, jag ska måla å tapetsera ett tredje rum också. Det blir nog fem dagar till på Söder. Det är ett nöje att jobba här när Virströms Järn å Bygg har öppet sju far i veckan. Man får alltid tag i grejer. I morgon måste jag köpa karmskruv.

Kapten Haddock sa...

Sju DAGAR i veckan kan man köpa färg å skruv, alltså :)

Anonym sa...

Du har väl tillgång till kaffe på arbetsplatsen Haddock???

Mässkalle

Haddock sa...

Jo, jävlar, Tassimo-maskin, man bara stoppar in en plastbricka i apparaten och ut kommer en kopp kaffe. Det har runnit mycket vatten genom Mississippi sedan jag var mässkalle och kokade kaffe åt besättningen i en 20-liters panna ur vilken jag tömde gromet en gång i veckan...

Anonym sa...

Men ärligt Haddock, smakar kaffet riktigt bra mä en så´n där plastbricka???

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Tja, det är väl detta som är kaffemaskintillverkarnas försäljningsargument: färskt, aromrikt kaffe varje gång. Jo, jag tycker nog kaffet är gott.

Anonym sa...

Efter 13 år i Sverige fick man i princip varje dag "rostat skåne" som är mörkrostat Zoegas kaffe och helst ett par skopar extra så det smakade jävulen men svenskarna älskar det och jag förstår inte hur.Nä vanligt kokt Pirkkakaffe är grejer de.
Snart får vi säkert 7 dagar tider när nya "sparis" öppnar och man får då hoppas att det även inrymmer en järnhandel

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Hjärtans enig, Eriksson. Jag har aldrig gillat svenskt kaffe. Men nu är det ju så att ur Tassimo-maskinen kommer det ju "internationellt" kaffe, om man säger. Det är i varje fall godare än Zoegas skånerost.
Nä, nu går jag och trycker på Tassimoknappen

BP sa...

Näj näj Kulta Katrina ska de va och helst kokkaffe!

Anonym sa...

Och på söndag blir det riktigt "Presidenti" kaffe dagen till ära, Kulta Katarina.. kanske de inte finns andra sorter på "kanelboden"
Kanske det kommer en Tassimoapparat till Sund? glassmaskinen finns ju redan.
Vet någon vad det betyder om en Kökari bjuder på "kaffe eller bara kaffe"?

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Hurdant kaffe dricker ni på miss Ida, då?

Anonym sa...

Finskt kaffe!!! Tillåt mig småle för redan 65 krävde mina blivande svärföräldrar att jag skulle ha SVENSKT kaffe och naturligtvis skulle det vara Löfbergs Lila. Eftergiftermålet tordes inte ens dottern komma "hem" utan vårt kaffe och jag är benägen att hålla med dem, jäklar vilket dåligt kaffe det är i Finland.

Mässkalle

Anonym sa...

Nä,nä mässkalle finskt presidentkaffe är kaffets Rolls Royces medan Löfbergs lila jamförs med Moskoviz så är det."miss ida" systerbåt borde då bli "träff igår"

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Vågar knappt berätta, men plastknapparna jag använder i Tassimomaskinen innehåller Gevalia...

Anonym sa...

Nu vart det mycket kaffeskrivande, men en kopp kopp "Myrstens Byxmocca" skulle sitta fint.
Gevalia....uj,uj
Men hur framskrider renoveringen.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Enligt uppgjord budget och tidsplan går renoveringen. Telningarna kan flytta in om tre dagar. Fönsterfadäsen (se bilder) sinkade snickaren bara två timmar.

Benny Pettersson sa...

På Miss Ida drickes det Juhla Mocka. Alla båtar som jag varit på under finsk flagg och som anlöper finsk hamn har det varit Juhla Mocca.

På Link Star när vi körde Svedala - UK - Irland så var vi hänvisade till Gevalia, det var en hemsk tid. På bryggan däremot serverades Juhla Mocca eftersom styrmännen tog med sig eget kaffe i resväskan... Nämnas bör att sådant kaffe inte slösades åt lotsar!!

Kumlinge Korv&Spik tillhandahåller en rad olika kaffesorter men det är för turistren, enär skärgårdsborna dricker Kulta Katriina sådeså!

Anonym sa...

Därför e det alltid bra att ha en "enhandsyxa" till hands, jobbet ser bra ut, blir det laminatglas eller vanligt fönsterglas med tanke att det blir i ett barnrum.
Vill minnnas att vi vart bjudna på KK kaffe på tärnesöarna på kumlinge då mitt exslusiva Maxvell House (blå) inte dög.
Kumlinge Korv&spik har öberg alltid kallat "kanelboden" men båda namnen är gångbara.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Fönstret är införskaffat på byggteturen i Mariehamn och antagligen är det vanligt 3 millis glas. Olika åtgärder, såsom järngaller eller pansarplåt för glasets skyddande har diskuterats. Tills barnen blir större.
Lärorika inlägg om kaffe! Dock, till min stora förvåning, säger barnbarnens föräldrar, båda ålänningar, att dom föredrar svenskt kaffe. Det finska är för blaskigt. Blaskigt! Det var nära att jag packade verktygsväskan och drog iväg när dom sa det. Så illa påverka Sverige invandrarna.

Anonym sa...

Jag har samma åsikt om smaken på Finskt kaffe, blaskigt e det...

Sådeså

Mässkalle

Anonym sa...

Jo, var försiktig för söndrigt fönsterglas är mycke vasst.... fundrat på det där mellan svenskt-finskt kaffe och hittat en naturlig förklaring på detta, medan dom säkert har mycke kalk,rostvatten m.m i dom svenska vattenledningarna och måste då dölja den bittra smaken med starkt rostat kaffe som skulle duga att becka husgrunden med, medan vi på åland och finland har sådant fint vatten och rena ledningar så vi har inget att dölja utan kan avnjuta kaffets hemligheter och dess fina narturliga aromer samt bokee och vid fest så slår man i en skvätt 3.stjärning Jallu.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Visst är det så, och inte kan svenskarnas Grönstedt, eller vad det heter, mäta sig i smak och arom med vår Jallu heller, väl?

Anonym sa...

Ha,ha Grönstedt och Mackmyra smakar mellan nafta och terpentin medan Jallu och whisky 88 e grejer det, undrar även hur BP ser på det.

Eriksson

Benny Pettersson sa...

Jag är en stor beundrare av Jallu, ty den sitter djupt inne i ryggmärgen på en skärgårdsbo. Förr på alla kalas serverades Jallå som den heter i Kumlinge. På den årliga älghippan är Jallå en tradition.

Men Grönstedts är faktiskt en god rackare och jag dricker mycket gärna den. Redan VS versionen är god och slår det mesta i VS-väg som jag smakat. Grönstedts VSOP Monopole är väldigt god måste jag säga!

Kapten Haddock sa...

Å så har svenskarna folköl...

Anonym sa...

Jo,vet ej var jag skall börja med folköl det mest svenskade efter bingolotten men smakar tyvärr kamel p--s det finns absolut inget mer vedervärdigare en den 2,8% dryck tacka vet man en koff mellis glaspava att avnjuta efter bastun men nu e det c:a 12 år sedan jag drack det säkert finns det någon här som kan ge ett omdöme på detta.
Jo då även här i maktens boningar kallas det oxå Jallå som avnjutes naturell eller i kaffet.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Månne neddragningen av alkoholstyrkan i ölet med enkommafem procent har räddat några själar från alkoholism?

Anonym sa...

Bara att lyfta på hatten för Ålands svar på Ernst Kirchsteiger, likheten är slående som barfota inredare, men tycker att Haddocks väl utförda arbete håller lite högre klass än EK.

Eriksson

Anonym sa...

Skall du även vara mattläggare????

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Nä , inga mattor. Trägolven ska vara framme.

Kapten Haddock sa...

Tack för vänliga ord, Eriksson. Jo, Ernst K tycker jag nog fuskar ganska mycket å när kamerorna e avstängda får han en massa hjälp me allting... Smink, tillexempel. Lite makeup före fotografering kunde jag också väl behöva.

Anonym sa...

Nja det där med makeup e nog inte för män... du gör det nog bra som naturell, Donken mmmm den satt säkert bra, men det e sak jag inte förstår med många av dagen hantverkare då dom måste använda handskar när dom jobbar inomhus.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Hehe, samma här. Jag trodde inte mina egna ögon när jag såg elektrikern pilla i de små dosorna med handskar på händerna. Till sjöss på sextiotalet var det "paller" att använda handskar, hörselskydd, livlina och hjälm. Det är ju bra att det inte är så nu men ibland tycker man att det gått lite för långt.

Anonym sa...

Jo man ser det även på kobben att det börjas användas handskar inomhus ser faktiskt pallrigt ut, skulle man använt hörselskydd då det begav sig så skulle man nog hört mycke bättre i dag, men,men. När man ser på discovery m.m ser man nästan alltid att åtminstonde däckmanskapethar hjälmar på sig men på finska båtar finns det hjälmtvång på däck?

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Här behöver vi hjälp av BP, tror jag. På ATC's Bahamas- och Maltaflaggade båtar var i alla fall hjälm och skor med stålhätta obligatoriskt.

Benny Pettersson sa...

Arbetsskyddet kräver skyddskor och vid kranlyft hjälm. Sedan är det upp till rederiet att via ISM att definiera nivån på användandet av skyddsutrustning. Skrivet från baren på silja symphony

Anonym sa...

Men Ole!!!! e det verkligen kulo på överkant golvlist? Ni hade ju elektriker på plats!!!!

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Åttio år gammalt stenhus. Inga rör i väggarna. Kulo överallt . Rör i de väggar jag byggt förstås. Nu ville vi ju ha tre dubbla uttag i varje rum, varav några då på gammal vägg. Då är det bara dra kulo.

Anonym sa...

Efter en tid så vänjer man sig med kulpledningarna så ingen fara me det.. på GS har man inga set någi hjälmar eller??

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Tur att man är sin egen chef. Då kan man firabla i byggbrsnschen barfota och utan handskar å hjälm.

Benny Pettersson sa...

Nä vi brukar bara ha hjälm på skallan under dockningarna.

Anonym sa...

När kan man förvänta sig att byggmästarn drar mot Åland igen då????

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Lördag, Mässkalle. Hem till frun å kattorna. Halvannan månad på resande fot efter nyår kan rekommenderas. Vintern har farit obemärkt förbi. Snart är det vår!

Anonym sa...

Kan du säga!!!! Ia mars skall jag på begravning i Gällivare 127 mil norrut!!!! Fy 17 alltså....

Mässkalle

Anonym sa...

Allt ser mycke bra ut så nu tror jag att du behöve en välbehövlig "semester" på hemmaplan.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Jo, det blir väl att vila några dagar, men det har varit roligt att segla projektet i hamn.