KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, januari 22, 2012

Glass

Koncentrerad skummjölk, vegetabiliskt fett, glukos-fruktsirap, natriumkarboximetylcellulosa, mono- och diglycerider av fettsyror, sojalecitin, vasslepulver, färgämnen och massor med socker. Det är vad tillverkarna stoppar i glassen idag. Därför har Haddock inte besudlat sina tarmar med köpeglass på flera år.

File:Strawberry Ice Cream with Strawberries 01.jpg

Saknaden efter glass var dock svår eftersom Haddock är en stor älskare av produkten. Det var kejsar Nero, Marco Polo och Alexander den store också. I november började H försiktigt antyda för frun att en glassmaskin vore en julklapp vilken skulle få honom att dyrka marken under givarens fötter.

Fyrahundra år före Kristus hade dom ännu inte lärt sig producera kyla medelst eldrivna kompressorvärmepumpar så Alexander den store frös sin glass i hårdpackad snö. Glassen gjorde han av honung, fruktsaft och mjölk. Haddock gör sin glass av grädde, ägg och färska bär.

På julaftonen kom glassmaskinen som på beställning (!) och glasstillverkningen i Haddocks kök startade redan på juldagen.

Nu äts glass i residenset alla kvällar. Det blir enkelt att diska också, för kattorna slickar skålarna rena. De sköter grovdisken, om man säger.

Det fina med Haddocks glass är att den kan ätas i stora mängder utan att skrovets deplacement nämnvärt höjs.

5 kommentarer:

BP sa...

Samma tanke har funnits hos mig. Jag snöade dock in på vissa tekniska prestanda som gjorde att valet föll på en italiensk maskin som väger 19kg och kosatde 1000e. Så köpet har hittils uteblivit och glassätandet likaså!

Kapten Haddock sa...

Åhärrigud! Vår maskin, en Krups, kostade sjuttio euro på Elgiganten å den lagar enkommafem liter glass åt gången. Bra maskin, fast de e den enda jag har testat.

BP sa...

Jo den har inbyggd kompressor och kan krysta ur sig 2L på 20 minuter.. Ljudnivån lär ska vara någonstans i närheten av en Tupolev i startögonblicket...

Anonym sa...

Jo BP ser att ni är i s:t petersburg och därav jämförelsen med en tupolev, nja lite drog du på och sen det här me italienska grejor är lite för tidigt efter allt som hänt, Haddock då jag bakade frökakorna du hade recept på som bara innehåll "fina gjejor" för kistan så frågar jag om du har någe bra recept på en "hälsosam" jätski

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Recept kommer, Eriksson. Ska till glasmästarn i Jomala en tur först, bara.