KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, februari 14, 2012

Fyrarna Gustaf Dalén

Nedanfinnades önskemål offentliggjorde bloggläsaren Mässkalle i Frivakt igår:
“Nu får Haddock göra en utredning på hur det kommer sig att det finns två fyrar med samma namn? En i Skiftet och en utanför Bråviken/Norrköping.”
Så gärna, Mässkalle! Bloggen älskar fyrar. Fyrar är sjöfartshistoria och —kultur. Och det är fyrarna Gustaf Dalén, den ena i havsfjärden Skiftet mellan Ålands och Åbolands skärgårdar, och den andra utanför Bråviken, nära Oxelösund i Sverige, Mässkalle menar.

Fyren Gustaf Dalén i Skiftet är Finlands första kassunfyr. Fyren byggdes 1947 som ett experiment där svenske ingenjören Gustaf Daléns uppfinningar AGA-brännaren och den soldrivna ventilen för av- och påslagning av acetylengas till brännaren skulle prövas. Fyren blev en framgång med nittio procent lägre gasförbrukning än hos äldre fyrar utan AGA-teknik. Daléns teknik består egentligen av fyra uppfinningar:
  • Klippventilen - den geniala med sitt pulserande membran och sina gasbubblor, som åren 1906-1918 installerades i 5.000 bojar och fyrar.
  • Aga-massan - precis som Nobels dynamitgubbar en silvergnistrande kiselmassa som suger upp acetylengasen och gör tuben slagtålig och minskar explosionsfaran.
  • Solventilen - en svart metallstav som vid ljus utvidgar sig två tusendels millimeter och därmed täpper till en gasventil.
  • Dalénblandaren - som preciserar blandningen mellan gas och luft och därmed ökar fyrens ljusstyrka."
För att hedra Gustaf Dalén döptes fyren i Skiftet efter honom. Så är förstås också fallet med den svenska fyren med samma namn.

800px-Gustaf_Dalen
Gustaf Dalen Fi
Fyren Gustaf Dalen och dess läge i Finland.
Svenska kassunfyren Gustaf Dalén byggdes 1967 och ersatte fyrskeppet Ölandsrev som legat där sedan 1952. Fyrskepp har funnits här sedan 1927. Skeppet före Ölandsrev hette Almagrundet.

GustafDalenSWE4A

Gustaf Dalen Sve
Fyren Gustaf Dalén och dess läge i Sverige.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för det Ole men jag tycker ändå att det är märkligt med samma namn..

Mässkalle